Bedenker van allereerste spelcomputer overleden

© CIDimport

Bedenker van allereerste spelcomputer overleden

Geplaatst: 8 december 2014 - 08:15

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:54

Redactie ID.nl

De bedenker van de allereerste spelcomputer is op 92 -jarige leeftijd overleden, zo is zondag bekend geworden. Ralph Bear wordt ook wel de 'vader van videogames' genoemd.

Bear was verantwoordelijk voor de Magnavox Odyssey, het eerste appraat dat je op je televisie kon aansluiten om er computerspelletjes op te spelen met een controller. Een van de spelletjes was tafeltennis, wat Atari later zou inspireren om Pong te maken.

Ongekend

De Magnavox Odyssey werd gelanceerd in 1972 en er kwam ook een plastic geweer voor uit, waarmee je op het scherm kon richten om een schietbaan te simuleren. Ongekend, voor die tijd. Daarnaast werd de spelcomputer geleverd met doorzichtige plastic vellen, met plaatjes er op. Deze kon je over je beeldscherm 'plakken' om de games net dat beetje realistischer te maken. 

Onderscheiding

De uitvinder kreeg in 2004 een onderscheiding van George W. Bush, voor zijn bijdrage aan technologische vooruitgang. De National Medal of Technology and Innovation die hij ontving, is in de Verenigde Staten de hoogste oorkonde die er te behalen valt op dat gebied. Tevens werd Bear opgenomen in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten