Berichten-app Somebody maakt chatten persoonlijker

© CIDimport

Berichten-app Somebody maakt chatten persoonlijker

Geplaatst: 12 september 2014 - 08:37

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:42

Redactie ID.nl

Kunstenares Miranda July heeft een berichten-app uitgebracht voor iOS, waarin je digitale boodschappen aan vrienden worden afgeleverd door willekeurige vreemden. Met Somebody hoopt ze menselijke interactie weer wat op gang te brengen.

Wanneer je een bericht naar een vriend stuurt met Somebody, dan komt deze aan bij een andere Somebody-gebruiker die het dichtst bij de persoon is die je iets wil vertellen. Vervolgens gaat die persoon op zoek naar degene voor wie de booschap is, om het bericht persoonlijk uit te spreken. Daarbij kun je ook gebaren meesturen, zoals een knuffel of een high-five. 

July legt aan de SF Weekly uit dat ze begrijpt dat er efficiëntere manieren zijn om een bericht te versturen. Een ontvanger kan er voor kiezen de boodschap helemaal niet over te brengen, of misschien kan hij de persoon die hij zoekt helemaal niet vinden.

Moed

Maar ook dat hoort bij dit kunstproject. "Het meest lastige aan deze app is niet de techniek, maar het vinden van de persoon met genoeg moed om een vreemdeling spontaan aan te spreken," aldus July. "Ik krijg zelf veel positieve energie uit zulke interacties."

Somebody is dan ook voornamelijk een sociaal experiment, in een wereld waarin gesprekken zich telkens vaker alleen nog maar afspelen op schermpjes. In de bijbehorende korte film zie je bijvoorbeeld hoe een meisje het uitmaakt met haar vriend, iets wat ze niet face-to-face tegen hem durft te zeggen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten