Bestuivende robotbijen gaan volgende fase in 2014-08-04T12:01:47

Kende je Evernote al?

Asus Chromebox

Bestuivende robotbijen gaan volgende fase in

Ter 'vervanging' van echte honingbijen

Bestuivende robotbijen gaan volgende fase in

Onderzoekers van de Harvard-universiteit zijn druk in de weer met het bouwen van robotbijen die op den duur de uitstervende honingbij moeten vervangen.

Vorig jaar maakte de 'RoboBee' al zijn eerste vlucht, maar de wetenschappers hebben sindsdien niet stilgezeten. "We staan aan de vooravond van een nieuwe doorbraak," vertelt Harvard-onderzoeker Kevin Ma nu aan Business Insider. 

Uitsterven

De bijen kunnen zo al meer gewicht bij zich dragen ten opzichte van vorig jaar, aldus Ma. Dat is belangrijk, omdat het de bedoeling is dat de robotbijen over tien tot vijftien jaar hele velden vol gewassen kunnen bestuiven. Hoe meer ze bij zich kunnen dragen, hoe beter. Zo hopen de onderzoekers het mysterieuze uitsterven van de 'echte' honingbij op te vangen.

De maatregel is van tijdelijke aard, tot er een oplossing wordt gevonden om de honingbij daadwerkelijk in leven te houden. Sinds juni is de Amerikaanse overheid actief op zoek naar een manier om de bestuivers te behouden voor de toekomst. De RoboBee staat hier (nog) los van.

Bijenkorf

Voordat de RoboBee echt aan de slag kan, moet de robot 'eerst op zichzelf kunnen vliegen' en ook kunnen samenwerken met duizenden andere robotbijen. Ze zijn pas inzetbaar als ze werken als een echte bijenkorf en taken ook kunnen voortzetten als er een paar bijen wegvallen, aldus de wetenschappers.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord