Bestuivende robotbijen gaan volgende fase in

© CIDimport

Bestuivende robotbijen gaan volgende fase in

Geplaatst: 4 augustus 2014 - 08:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:00

Redactie ID.nl

Onderzoekers van de Harvard-universiteit zijn druk in de weer met het bouwen van robotbijen die op den duur de uitstervende honingbij moeten vervangen.

Vorig jaar maakte de 'RoboBee' al zijn eerste vlucht, maar de wetenschappers hebben sindsdien niet stilgezeten. "We staan aan de vooravond van een nieuwe doorbraak," vertelt Harvard-onderzoeker Kevin Ma nu aan Business Insider

Uitsterven

De bijen kunnen zo al meer gewicht bij zich dragen ten opzichte van vorig jaar, aldus Ma. Dat is belangrijk, omdat het de bedoeling is dat de robotbijen over tien tot vijftien jaar hele velden vol gewassen kunnen bestuiven. Hoe meer ze bij zich kunnen dragen, hoe beter. Zo hopen de onderzoekers het mysterieuze uitsterven van de 'echte' honingbij op te vangen.

De maatregel is van tijdelijke aard, tot er een oplossing wordt gevonden om de honingbij daadwerkelijk in leven te houden. Sinds juni is de Amerikaanse overheid actief op zoek naar een manier om de bestuivers te behouden voor de toekomst. De RoboBee staat hier (nog) los van.

Bijenkorf

Voordat de RoboBee echt aan de slag kan, moet de robot 'eerst op zichzelf kunnen vliegen' en ook kunnen samenwerken met duizenden andere robotbijen. Ze zijn pas inzetbaar als ze werken als een echte bijenkorf en taken ook kunnen voortzetten als er een paar bijen wegvallen, aldus de wetenschappers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten