Betalen voor je broodje met gezichtsherkenning in China

© CIDimport

Betalen voor je broodje met gezichtsherkenning in China

Geplaatst: 4 september 2017 - 06:52

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:56

Redactie ID.nl

In China is het sinds kort mogelijk om je lunch af te rekenen door vriendelijk te lachen naar een camera met gezichtsherkenning. Smile-to-pay, zo heet het systeem dat Alibaba ontwikkelde.

In het Chinese restaurant KPRO staat een pilaar met touchscreen en ingebouwde camera. Die camera matcht 600 verschillende gezichtskenmerken met ID-foto's, om zo te achterhalen wie er wil betalen. 

Misbruik voorkomen

Voor de zekerheid moet er wel nog een code worden ingevoerd op de smartphone, om misbruik te voorkomen. Volgens de makers is het systeem zo accuraat dat het niet voor de gek te houden is met foto's en video's.

Politie

China omarmt gezichtsherkenning op grote schaal, met de Chinese autoriteiten voorop. Zo zijn sommige stoplichten inmiddels ook uitgerust met camera's. Wie door rood loopt, kan op deze manier een boete in de bus verwachten. 

Afgelopen maand vond er in de stad Qingdao een jaarlijks bier-festival plaats. Politie zette camera's met gezichtsherkenning in om bezoekers op te sporen die in het verleden reeds waren opgepakt wegens drugsbezit. 25 mensen werden daarop opnieuw aangehouden, 19 daarvan bleken opnieuw aan de verboden middelen te zitten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten