Blokkade op basis van locatie opgeheven voor online shoppen 2018-12-24T14:13:25

Piratenpartij kaapt wifi in de trein van NS

SP500-sportdoppen Sony laten omgevingsgeluid door

Blokkade op basis van locatie opgeheven voor online shoppen

Blokkade op basis van locatie opgeheven voor online shoppen

Vanaf 20 maart is er geen blokkade meer op online producten en diensten in de EU. Dat betekent dat webshops ongeacht de locatie van de bezoeker, altijd dezelfde producten moeten tonen en dat inwoners van EU-landen niet meer mogen worden uitgesloten van het kopen van producten op websites uit een ander EU-land.

Voor 20 maart mochten webwinkels bezoekers uti andere EU-landen nog blokkeren. Zo kon het dus voorkomen dat een Nederlandse bezoeker van een Duitse webshop, niet de mogelijkheid kreeg om een product te kopen. Van de Europese Commissie is er sprake van discriminatie, en dat mag niet. 

Vrije toegang voor ieder EU-lid

Vanaf 20 maart mogen webwinkels bezoekers niet meer blokkeren op basis van de geolocatie, en zijn ze verplicht om alle producten weer te geven voor dezelfde prijzen als bezoekers van het land waar de webshop zich bevindt. Wel mogen de verzendkosten hoger zijn, bijvoorbeeld wanneer een Nederlandse bezoeker een product aanschaft bij een Franse webwinkel. De afstand om het product te verzenden is immers hoger, en daar mogen de webwinkels wel extra geld voor vragen.

Streaming-diensten

De blokkade op basis van geografische locatie blijft overigens nog wel van kracht op diensten als Netflix, Spotify en op e-books en streaming games, bijvoorbeeld die van het online gamingplatform Steam. Vanwege de ingewikkelde auteursrechten die op een aantal van deze producten en diensten rust, is het lastiger om die blokkade per direct op te heffen. De Europese Commissie wil dat overigens ook aanpakken

Interactieve tv

Ziggo, KPN en Telfort gaan echter wel mee in de verandering van de nieuwe wet  Zo wordt het vanaf 20 maart mogelijk om met de interactieve tv-apps van deze providers ook gemiste programma's in een ander EU-land terug te kijken. Handig op vakantie bijvoorbeeld, zonder gedoe met VPN-verbindingen kun je dan legaal programma's terugkijken. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord