Boete voor webwinkels die niet terugbetalen

© CIDimport

Boete voor webwinkels die niet terugbetalen

Geplaatst: 28 september 2016 - 05:51

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:03

Redactie ID.nl

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gestart met het beboeten van webwinkels die moeilijk doen zodra consumenten hun geld terug willen. Vijf webshops van T.O.M. bv zijn wat dat betreft als eerste aan de beurt.

Zodra je niet tevreden bent met een online aankoop, heb je recht op geld terug zonder dat je daarvoor een speciale reden hoeft op te geven. Webwinkels moeten ook de verzendkosten terugbetalen. In meer dan de helft van de gevallen gaat dat wel eens mis, blijkt uit onderzoek van het ACM. Zo worden kopers dikwijls opgezadeld met tegoedbonnen, maar daar hoeven ze geen genoegen mee te nemen.

T.O.M. bv moet nu als eerste een boete van 500.000 euro betalen, omdat webshops van dit bedrijf de regels bewust hebben overtreden - aldus het ACM. De winkels handelen onder meer in kleding, speelgoed en fietsen. Het zou klanten erg lastig worden gemaakt om hun geld terug te krijgen.

Aanvechten

De beboete partij laat het er overigens niet bij zitten en gaat de boete aanvechten. Het ACM zou 'onzorgvuldig en onkundig' het retourproces van T.O.M. bv hebben onderzocht. Ook zouden klanten uiteindelijk alsnog hun geld hebben teruggekregen, en zouden ze juist erg tevreden zijn over de dienstverlening van het bedrijf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten