© CIDimport

Bouw je eigen site (1/2)

Geplaatst: 1 december 2014 - 12:32

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:57

Redactie ID.nl

Het bouwen van een eigen site is tegenwoordig makkelijker dan ooit te voren. Niet alleen bestaan er uitstekende en betaalbare webdesignpakketten, maar ook online valt er in de vorm van zogeheten sitebuilders veel moois te beleven!

Feitelijk zijn er drie manieren om uw eigen website te bouwen. De eerste – code kloppen – is vooral bedoeld voor kenners en enthousiastelingen. Want hoe modern alles tegenwoordig ook moge zijn, onder het verbluffende uiterlijk van zelfs de meest geavanceerde website treft u nog altijd HTML-code al dan niet gecombineerd met andere (design)talen als Javascript aan. In theorie is het dus prima mogelijk een geavanceerde website te bouwen met als gereedschap niets meer dan het aloude Windows-kladblok. Toch grijpen ook professionals tegenwoordig steeds minder terug op het klassieke tekstgebaseerde ontwerpen, het grootste deel van de website wordt in een designpakket opgebouwd. Alleen heel specifieke en daardoor vaak unieke en onderscheidende zaken worden ‘met de hand’ gecodeerd. Toch hoeft u HTML – de belangrijkste onderliggende opmaaktaal van websites – ook weer niet direct als iets afschrikwekkends te zien, het kan zelfs best aardig zijn om met relatief weinig standaard HTML-commando’s iets moois in elkaar te zetten!

Bouw je eigen site (1/2)-15984499

© CIDimport

Iedere website – hoe simpel of eenvoudig ook – bestaat onder de motorkap uit code.

Design voor alleman

Voor de meeste mensen die tegenwoordig een site online zetten geldt echter dat de boodschap (inhoud) belangrijker is dan het designwerk eromheen. Tot voor niet al te lange tijd terug betekende dit dat websites met an sich interessante inhoud er maar al te vaak hobbyistisch of dodelijk saai uitzagen. Dankzij slimme ontwerptools behoort ook die tijd inmiddels tot het verleden en eigenlijk kan iedereen dankzij sjablonen en andere opmaakhulpjes snel een professioneel ogende site in elkaar draaien. Oké, misschien ziet het er dan niet zo flitsend uit als een professioneel ontworpen website, maar het overgrote deel van de bezoekers zal dat niet eens opvallen als u maar zorgt voor een goede en bezighoudende content!

Ontwerpsoftware op de pc

Webdesignpakketten gelden nog steeds een beetje als ‘verschrikkelijk duur’, maar dat is allang niet meer zo. Sterker nog: dankzij het ‘wonder van Open Source’ kan het zelfs helemaal gratis met bijvoorbeeld Kompozer. Ook professionele pakketten hoeven geen zak met goud te kosten, het al lang meedraaiende Net Objects Fusion kost €129,95. Voor dat bedrag krijgt u een uitermate gebruiksvriendelijke sitebuilder in handen waarmee strak ogende sites verrassend snel zijn te maken. Voordeel is dat u ook de sitestructuur eenvoudig kunt beheren en extraatjes in de vorm van add-ons allemaal klaar staan voor gebruik. En mocht u het genoemde bedrag toch (nog) net wat te veel vinden dan is er goed nieuws! Er is namelijk ook een gratis versie van Netobjects Fusion te downloaden vanaf http://netobjects.com/html/free-website-design-software.html, ook hiermee is razendsnel een eenvoudige doch aantrekkelijke site op te zetten. Tot slot nog een aardige tip in de vorm van een nieuw Google-project, te vinden op http://www.google.com/webdesigner/. Hier kunt u een vooralsnog in beta-stadium verkerend webontwerppakket downloaden dat er veelbelovend uitziet, geheel gratis uiteraard!

Bouw je eigen site (1/2)-15984496

© CIDimport

Met een goed webdesignpakket houd je enerzijds de structuur van je site op orde

Bouw je eigen site (1/2)-15984493

© CIDimport

En anderzijds bouw je pagina’s op een grafische wijze zoals in een tekstverwerker of layout-software op.


Voor deel 2 van dit artikel, klik hier

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten