© CIDimport

Bouw je eigen site (2/2)

Geplaatst: 1 december 2014 - 12:35

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:57

Redactie ID.nl

Het bouwen van een eigen site is tegenwoordig makkelijker dan ooit te voren. Niet alleen bestaan er uitstekende en betaalbare webdesignpakketten, maar ook online valt er in de vorm van zogeheten sitebuilders veel moois te beleven!

Voor deel 1 van dit artikel, klik hier
 

Voor- en nadelen

De grote voordelen van een lokaal geïnstalleerd ontwerppakket zijn onder meer dat u altijd en overal aan uw site kunt bouwen en dat u een eenmaal ontworpen site eenvoudig kunt overzetten van de ene (hosting)provider naar de andere. In de trein of het vliegtuig – waar veelal geen of niet altijd even betrouwbaar internet is – kan moeiteloos offline doorgewerkt worden aan de site, wat zeker voor de grotere projecten best prettig is. Juist in de verloren uurtjes ontstaan immers vaak de beste ideeën! Toch heeft het offline-ontwerpen van websites ook nadelen, zeker voor beginners. Denk aan integratie met specifieke diensten die uw hostingprovider biedt, maar ook uploaden via ftp en andere meer technische dingen kunnen voor een beginner soms net wat teveel van het goede zijn.

Sitebuilder in de cloud

Vandaar dat steeds meer zichzelf respecterende hostingproviders een online sitebuilder in het dienstenpakket hebben opgenomen. En hebt u nog ervaring met het verleden aangaande het online ontwerpen van sites – u bent dan in feite een grijze cloud: vrees niet: online websites bouwen is in relatief korte tijd zeer volwassen geworden! In feite doet een goede sitebuilder eigenlijk in niets meer onder voor een goede offline werkende tool. Tegelijkertijd biedt een sitebuilder in de cloud een aantal handige voordelen. Ten eerste draait zo’n tool binnen de omgeving van uw hostingprovider, wat betekent dat u zich geen enkele zorg hoeft te maken over de technische koppeling aan bijvoorbeeld een add-on, de database-engine van uw Wordpress-module en ga zo maar door. Alles wat u binnen de sitebuilder in elkaar zet werkt voor iedere bezoeker net zo mooi (of lelijk…) als u het waarneemt. Een moderne browser maakt de bediening van een sitebuilder een eitje, feitelijk merkt u qua bediening niet eens dat u niet in een lokaal Windows (Linux, OSX etc.)-programma werkt maar met een online-app. Niet alleen de pagina-opmaak handelt u gebruiksvriendelijk af, maar ook de sitestructuur wordt beheerd door de sitebuilder. Dat is ideaal voor als uw website steeds verder uitbreid, zelfs bij een gecompliceerde site met veel subpagina’s houdt u probleemloos het overzicht. Ook praktisch is het feit dat de uiteindelijk gegenereerde code en de losse sitebestanden naadloos integreren met de omgeving van uw hostingprovider.

Opletten

De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit laatste voordeel voor sommigen ook weer een nadeel kan zijn. Wilt u uw site in de toekomst bijvoorbeeld overhevelen naar een andere hostingprovider, dan zal dat veelal niet zo heel eenvoudig zijn te realiseren. Zeker: de benodigde bestanden an sich zijn razendsnel te kopiëren, maar daarmee bent u er nog niet. Een sitbuilder gebruikt – net als overigens elk standaard webontwerppakket – een eigen opmaakomgeving; pas aan het eind wordt na een druk op de knop de daadwerkelijke website opgebouwd. Deze vertaalslag – vergelijk het maar met compileren van een programma – is –eenmaal gemaakt – moeilijk terug te vertalen. Ofwel: u kunt uw website wel overhevelen naar een nieuwe plek, maar een andere sitebuilder kan hooguit proberen een rudimentaire importeerpoging te wagen waarbij de finesse qua beheer en layoutmogelijkheden veelal verloren gaan. Ook een via een online sitebuilder gemaakte site achteraf importeren in een webdesignpakket op uw pc is niet aan te raden en alleen in geval van nood een optie, uiteraard om dezelfde reden.

De keuze is aan u!

De keuze tussen een cloudgebaseerde sitebuilder of een lokaal op uw pc draaiend stukje software is dan ook erg afhankelijk van uw plannen. Bent u van plan een zeer geavanceerde website te bouwen met heel veel informatie en mogelijk specialistische add-ons, dan is een universeel programma de betere keuze. Gaat u voor een privé- of bedrijfssite die snel in de lucht moet zijn, strak oogt en bent u redelijk honkvast na het maken van een providerkeuze dan is een online sitebuilder net zo makkelijk. Over de mogelijkheden van online tools hoeft u zich geen enkele zorg meer te maken, die zijn uitstekend. Bedenk tot slot dat ‘cloudbuilders’ nog een voordeeltje hebben: u hoeft zich geen zorgen te maken over upgrades en eventueel daarbij behorende kosten: een online sitebuilder is altijd bij de tijd!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten