CBP: Overheid te 'flexibel' met persoonsgegevens

© CIDimport

CBP: Overheid te 'flexibel' met persoonsgegevens

Geplaatst: 18 april 2013 - 09:54

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:07

Redactie ID.nl

Uit het jaarverslag 2012 van het College Bescherming Persoonsgegeven (CBP) blijkt dat de overheid in toenemende mate persoonsgegevens verzamelt en aan elkaar koppelt. Het CBP stelt dat het gevaar van een onzorgvuldige en met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) strijdige omgang met persoonsgegeven door de overheid toeneemt.

De overheid zou aangemoedigd door de technologische ontwikkelingen in combinatie met de wens om efficiënt en klantvriendelijk te zijn, persoonsgegevens uit verschillende database steeds vaker aan elkaar te koppelen. Het doel van die koppeling is om de gegevens vervolgens te gebruiken voor doeleinden waar het origineel niet voor bedoeld is. Daarmee handelt de overheid in strijd met het in de wet verankerde principe van doelbinding. Burgers zijn vaak verplicht om persoonsgegeven aan de overheid af te staan en dan moeten burgers erop kunnen vertrouwen dat daar zorgvuldig mee om wordt gesprongen. Het is voor de burger ook niet te doen om te achterhalen welke gegevens zich waar en waarom over hem bevinden.

In 2012 legde het CBP ook al in 12 gevallen sancties op toen bedrijven in de fout gingen met de omgang van persoonsgegeven. Onder deze 12 waren o.a. de Albert Heijn die persoonsgegevens verzamelde voor marketing en Whatsapp die onversleuteld berichten verstuurde en daarmee de privacywet overtrad. Het is natuurlijk nog weer een stapje kwalijker wanneer de overheid de Wet bescherming persoonsgegevens 'flexibel' interpreteert.

Speerpunten CBP 2013

Het CBP zal in 2013 in zijn toezicht en handhaving speciale aandacht besteden aan de volgende beginselen uit de Wet bescherming persoonsgegevens: transparantie van gegevensverwerkingen, toestemming van burgers, doelbinding en beveiliging.

Daarnaast hanteert het CBP de volgende thematische speerpunten: profilering, bescherming van medische gegevens, gegevensverwerking binnen de arbeidsrelatie en bescherming van persoonsgegevens van kinderen.

[Via: Cbpweb]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten