CBS: 'Hack-aanvallen worden weinig gemeld en bestraft' 2018-12-24T14:07:47

Windows 10: systeemeisen

Slimme klok en magnetron van Amazon

CBS: 'Hack-aanvallen worden weinig gemeld en bestraft'

 CBS: 'Hack-aanvallen worden weinig gemeld en bestraft'

Slachtoffers van cybercrime doen in driekwart van de gevallen geen aangifte bij de politie, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En van de 2300 aangiftes van hacking loste de politie nog geen 5 procent van de gevallen op.

De cijfers zijn afkomstig uit de Cybersecuritymonitor 2018. Opvallend is dat er op hacking-gebied vaker melding wordt gemaakt van inbreuk op websites en profielen op sociale media, dan op e-mailaccounts.

Onder cybercrime vallen naast hacking verder identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude en cyberpesten. 11 procent van de Nederlanders kwam in 2017 met een van deze cyberdelicten in aanraking.

Dat er geen aangifte wordt gedaan bij de politie, betekent overigens niet dat slachtoffers helemaal niet aan de bel trekken. Met name bij identiteitsfraude komt het vaak voor dat men dit juist meldt bij de bank, omdat bankrekeningen dan direct in gevaar zijn.

Straf

In de periode 2009-2016 zijn dit soort zaken wel vaker voor de rechter gekomen dan tussen de jaren 2001-2008. Er zijn 285 cybercrime-zaken afgehandeld waarbij dus een dader is opgespoord. Meestal krijgen zij een taakstraf of geldboete opgelegd.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord