CBS: 'Hack-aanvallen worden weinig gemeld en bestraft'

© CIDimport

CBS: 'Hack-aanvallen worden weinig gemeld en bestraft'

Geplaatst: 21 september 2018 - 05:43

Aangepast: 20 september 2022 - 07:55

Randolf Bouwma

Slachtoffers van cybercrime doen in driekwart van de gevallen geen aangifte bij de politie, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En van de 2300 aangiftes van hacking loste de politie nog geen 5 procent van de gevallen op.

CBS: 'Hack-aanvallen worden weinig gemeld en bestraft'

De cijfers zijn afkomstig uit de Cybersecuritymonitor 2018. Opvallend is dat er op hacking-gebied vaker melding wordt gemaakt van inbreuk op websites en profielen op sociale media, dan op e-mailaccounts.

Onder cybercrime vallen naast hacking verder identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude en cyberpesten. 11 procent van de Nederlanders kwam in 2017 met een van deze cyberdelicten in aanraking.

Dat er geen aangifte wordt gedaan bij de politie, betekent overigens niet dat slachtoffers helemaal niet aan de bel trekken. Met name bij identiteitsfraude komt het vaak voor dat men dit juist meldt bij de bank, omdat bankrekeningen dan direct in gevaar zijn.

Straf

In de periode 2009-2016 zijn dit soort zaken wel vaker voor de rechter gekomen dan tussen de jaren 2001-2008. Er zijn 285 cybercrime-zaken afgehandeld waarbij dus een dader is opgespoord. Meestal krijgen zij een taakstraf of geldboete opgelegd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten