Computer benadert herkenningsniveau aap

© CIDimport

Computer benadert herkenningsniveau aap

Geplaatst: 22 december 2014 - 09:20

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:46

Redactie ID.nl

MIT heeft een computermodel ontwikkeld dat het herkenningsniveau van een aap bereikt. Vooralsnog kwamen computers niet in de buurt van het niveau van de makaak. Deze aapsoort wordt vaak gebruikt voor onderzoek omdat hun genen veel gelijkenissen hebben met die van een mens.

Het departement van Brein & Cognitieve Wetenschappen van MIT concludeert dit aan de hand van een onderzoek naar objectherkenning. Voor dit onderzoek heeft MIT eerst vastgesteld wat het niveau van de makaken was op dat gebied.

Dit is bereikt door het aanbrengen van elektrodes in het brein van de apen en te zien welke delen actief werden bij het zien van objecten. Uit de resultaten was op te maken welk deel van het apenbrein reageert met welk object. Hieruit kwam een computermodel wat dit proces nabootst. Met andere woorden: een computer kan objecten herkennen op hetzelfde niveau als een makaak.

Tegenstander

Niet iedereen is positief over de ontwikkelingen op het gebied van computerintelligentie. De wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawking sprak eerder deze maand nog over de gevaren ervan. Hij is van mening dat de steeds slimmer wordende computer een gevaar kan vormen voor het menselijk ras wanneer deze op gelijke hoogte komt met de intelligentie van de mens.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten