Computermuis kiest het luchtruim

© CIDimport

Computermuis kiest het luchtruim

Geplaatst: 12 juli 2007 - 07:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:14

Redactie ID.nl

Wim Kok maakte zich in 1998 onsterfelijk door op televisie te laten zien geen verstand van computers te hebben. "Ga met de muis naar de linker bovenhoek," werd hem verteld. Waarop Wim Kok de muis optilde en letterlijk naar de linker bovenhoek van het scherm bracht.

Wim Kok maakte zich in 1998 onsterfelijk door op televisie te laten zien geen verstand van computers te hebben. "Ga met de muis naar de linker bovenhoek," werd hem verteld. Waarop Wim Kok de muis optilde en letterlijk naar de linker bovenhoek van het scherm bracht. Nu, bijna tien jaar later, blijkt Kok een visionair...

Logitech komt namelijk met een muis die zowel op het bureau als in de lucht functioneert. De MX Air muis werkt in grote lijnen hetzelfde als de afstandsbediening van een televisie en is vooral bedoeld voor de besturing van multimedia. "Neem mensen die naar muziek willen luisteren met behulp van de computer. Waarom zou je telkens heen en weer lopen om nummers te selecteren en het volume aan te passen?" geeft Logitech als voorbeeld.

Om navigatie in het luchtledige mogelijk te maken, combineert de nieuwe Air Mouse drie technologieën: Freespace bewegingstechniek, gebarencommando's en draadloze technologie. De Freespace bewegingstechnologie is gebaseerd op een combinatie van MEMS (micro-electro-mechanische systemen) sensoren, DSP (digital signal processing) technologie en RF (radio frequentie) draadloze technologie. Dankzij deze combinatie van technologie kan de gebruiker de muis in elke willekeurige richting wijzen en op zeer intuïtieve wijze de cursor bedienen. Geavanceerde berekeningen maken onderscheid tussen bedoelde en niet-bedoelde bewegingen van de hand en elimineren alle trillingen en kleine bewegingen wanneer de gebruiker de muis bedient.

De speciale gebarencommando's zijn ook handig. Om bijvoorbeeld het volume van een toepassing aan te passen, is het mogelijk om met de cursor op het scherm de volumeschuif vast te pakken en met een eenvoudig gebaar naar links of rechts het geluidsniveau te wijzigen. Bij muziek resulteert een circulaire beweging met de klok mee in het commando 'volgende nummer' en andersom.

In plaats van een traditioneel scrollwiel is de MX Air Mouse uitgerust met een drukgevoelig scrollpaneel. Een lichte aanraking van de vinger over het oppervlak activeert het scrollmechanisme. De scrollsnelheid wordt automatisch aangepast aan de snelheid van de vingerbeweging. Veelgebruikte mediafuncties zoals afspelen / pauze, volume / dempen, terug en selecteren zijn eenvoudig toegankelijk in de lucht middels de oranje (backlight) verlichte duimknoppen.

De muis is waarschijnlijk vanaf begin augustus leverbaar en gaat dan rond de 150 euro kosten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten