Computerprogramma publiceert 2.7 miljoen artikelen op Wikipedia 2014-07-15T13:19:17

Alsof de beker niet genoeg was: die Mannschaft krijgt gouden koptelefoons van Dr. Dre

Blinden kunnen met FingerReader lezen zonder braille

Computerprogramma publiceert 2.7 miljoen artikelen op Wikipedia

Lsjbot, het computerprogramma van de Zweed Sverker Johansson, publiceert op een goede dag 10.000 artikelen

Computerprogramma publiceert 2.7 miljoen artikelen op Wikipedia

Sverker Johansson heeft een wel heel hoge productiesnelheid: deze Zweedse auteur schrijft op een goede dag zo’n 10.000 artikelen.

Als vrijwilliger schreef hij over de afgelopen zeven jaar 2.7 miljoen artikelen voor de site. Volgens Wikimedia analytics is dat zo’n 8,5% van de sites traffic. Zijn statistieken zijn zo hoog dat andere gebruikers niet eens een klein beetje in de buurt komen.

Lsjbot

Hoe de Zweed dit voor elkaar krijgt? Met de hulp van een geautomatiseerd computerprogramma genaamd Lsjbot. Hij schrijft met behulp van deze kunstmatige intelligentie voornamelijk over obscure diersoorten en is daarnaast erg trots over het uitlichten van dorpjes in de Filipijnen. Ongeveer een derde van zijn berichten plaatst hij in het Zweeds, de rest stelt hij samen in twee verschillende versies van het Filipino, waarvan er één de moedertaal van zijn vrouw is.

Klagende puristen

Het programma van Mr. Johansson doorzoekt databases en andere digitale bronnen voor informatie en stelt aan de hand hiervan een artikel samen. Niet iedereen op Wikipedia is daar blij mee: zo klagen Wikipedia puristen nog wel eens over deze methode. Ze vinden dat de online encyclopedie het risico loopt om onbetrouwbaar te worden door bijdragen van kunstmatige intelligentie.

Wikipedia doet het ook

Zelf maakt Wikipedia echter ook gebruik van dergelijke technologie. Zo worden ongeveer de helft van de aanpassingen op de site door kunstmatige intelligentie gemaakt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het herstellen van onjuiste wijzigingen in artikelen. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord