Consumentenbond: ‘Smartphoneverzekering dekt vaak dubbel’

© CIDimport

Consumentenbond: ‘Smartphoneverzekering dekt vaak dubbel’

Geplaatst: 18 december 2013 - 07:31

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:37

Redactie ID.nl

Wie een speciale verzekering afsluit bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone, betaalt vaak dubbelop. Smartphones worden vaak al gedekt door bijvoorbeeld de inboedelverzekering of de reisverzekering, aldus de Consumentenbond.

Consumenten krijgen bij de koop van hun nieuwe telefoon vaak het advies om ter plekke een verzekering voor het apparaat af te sluiten, maar in veel gevallen is dit volgens de Consumentenbond niet nodig. Telefoons zijn vaak al verzekerd: “Consumenten hoeven zich niet onder druk te laten zetten”, aldus de Bond. “Niet alleen zijn smartphoneverzekeringen vaak dubbelop, de premie ervan is vaak ook hoog.”

Uit een berekening van de Consumentenbond blijkt dat over een telefoon van 500 euro ongeveer 100 euro premie per jaar wordt betaald. In geval van diefstal en verlies wordt er echter vaak niet uitgekeerd, omdat de voorwaarden erg rekbaar zouden zijn.

Technische defecten

Heeft een smartphoneverzekering dan nog wel toegevoegde waarden? Zeker, zegt de Consumentenbond. Zo dekt een dergelijke polis technische defecten aan het apparaat. In het jaarnummer van het maandblad van de Bond worden 22 smartphoneverzekeringen met elkaar vergeleken. In de test scoren slechts negen verzekeringen het rapportcijfer 6 of hoger.

Slechte verzekeraars

Slecht uit de bus komen Actua Silver Service, KPN Toestelschade Service, ACE Vodafone Garant Basis, Ace Toestelverzekering Basis T-Mobile, ProAssist Telezeker Basis en Digiwise. Zaken als zakkenrollen, diefstal uit een afgesloten auto en verlies worden niet gedekt en dat terwijl consumenten over een toestel van 500 euro jaarlijks toch 71 tot 107 euro premie betalen per jaar. Daarnaast is er nog een eigen risico van 25 tot 50 euro. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten