Consumentenbond vindt 18 ongewenste programma's per verkochte laptop 2015-09-04T14:56:00

Slimme Bling Helmet stuurt noodsignaal uit bij val

IFA 2015: Hands-on met Toshiba's Satellite Radius 12

Consumentenbond vindt 18 ongewenste programma's per verkochte laptop

Consumentenbond vindt 18 ongewenste programma's per verkochte laptop

Software die al op je computer of laptop staat wanneer je 'm koopt: je gebruikt het niet en het maakt je systeem trager. Het is slecht gesteld met dergelijke 'bloatware', zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Gemiddeld zijn er  wel 18 programma's te vinden op laptops die in Nederland worden verkocht, die al tegen wil en dank geïnstalleerd zijn. De Consumentenbond deed daarvoor onderzoek onder 283 verschillende laptops, die verkocht zijn in de periode 2013-2015. 

Packard Bell blijkt de grootste boosdoener met 25 programma's en Medion levert de meeste software van derden mee - het betreft dan vaak probeerversies van programma's, antivirussoftware of abonnementsdiensten.

Microsoft komt er in het onderzoek het beste vanaf, enkel een probeerversie van Office wordt meegeleverd op de Surface-systemen.

Consumenten willen het niet

De resultaten zijn met name schrijnend omdat uit het onderzoek tevens blijkt dat consumenten niet op de software zitten te wachten. 58 van de ondervraagden vindt software voor het branden en afspelen van cd/dvd's nog wel okay, maar slechts 17 procent wil wel een probeerversie van Office.

Maar 9 procent is tevreden met reeds geïnstallerde antivirussoftware, minder dan 1 procent wil meegeleverde spelletjes op zijn laptop aantreffen. De Consumentenbond benadrukt daarbij dat bloatware ook gevaarlijk kan zijn, en wijst daarmee op Superfish van Lenovo.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord