Cybercrime richt zich op mobieltjes in 2013 2013-11-04T15:47:36

Smartphone als autosleutel

Problemen met nieuwjaarsdienst Facebook

Cybercrime richt zich op mobieltjes in 2013

Cybercrime richt zich op mobieltjes in 2013

In het nieuwe jaar is de cybercrime helaas nog schering en inslag. Volgens de beveiligingsexperts van G Data zullen volgend jaar smartphones, tablets, Mac-computers en de smart tv steeds vaker het doelwit worden van malware. Het antivirussoftwarebedrijf waagt zich aan een voorspelling van de nieuwe doelwitten van cybercriminelen voor 2013.

Op de zwarte markt worden steeds meer zogenaamde exploits aangeboden die eenvoudig door criminelen kunnen worden ingezet. Exploit kits stellen ook minder ervaren cybercriminelen in staat om websites te manipuleren en sitebezoekers te infecteren met malware, meldt G Data.

Mobiele malware

De malware voor tablets en smartphones met een Android-besturingssysteem zal verder stijgen. G Data denkt dat veel nieuwe kwetsbaarheden zullen worden gevonden in de browser en het besturingssysteem. De mobiele apparaten kunnen worden geïnfiltreerd met kwaadaardige apps of worden aangevallen tijdens het surfen op internet.

Mac OS

G Data verwacht dat malware voor de Mac zal toenemen. Deze malware zal er op zijn gericht om geld te stelen van computers met besturingssystemen van Apple en persoonsgegevens te bespioneren. "De tijd voor het testen is voorbij voor Mac-malware. Cybercriminelen zijn klaar voor actie", zegt Eddy Willems van G Data. De beperkte kennis en verkeerde veronderstellingen van Mac-gebruikers over malware wordt gezien als een voordeel voor de aanvallers.

Smart tv's

Je zou er niet meteen aan denken, maar zelfs de moderne televisie is tegenwoordig bijna een computer geworden. De smart tv's met internettoegang worden door steeds meer consumenten omarmd. Maar dit is niet zonder gevaar. Ook de slimme tv kan het doelwit van online- en malware-aanvallen worden in 2013. De tv kan daarbij bijvoorbeeld worden overgenomen, waarna het slachtoffer kan worden bespioneerd via de webcam en de microfoon. De overname van de tv kan via geïnfecteerde firmware-updates, aldus G Data.

Bedrijven en instellingen

Verder zullen gerichte aanvallen op bedrijven en instellingen volgend jaar toenemen, voorspelt G Data. De daders zullen zich niet alleen beperken tot grote ondernemingen. Ook aanvallen op kleine bedrijven zullen toenemen omdat dit ook interessante doelen zijn. Mobiele apparatuur als smartphones, tablets en notebooks zijn daarbij ideale aanvalsinstrumenten om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens in het bedrijfsnetwerk.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord