Cybercriminelen veroordeeld voor verspreiden malware 2016-06-30T10:59:12

Devolo geeft wifi duwtje in de rug

Panoramafoto's maken met Microsoft ICE (1)

Cybercriminelen veroordeeld voor verspreiden malware

Cybercriminelen veroordeeld voor verspreiden malware

In Breda zijn vandaag vier cybercriminelen veroordeeld tot een celstraf van 4 tot 24 maanden. In 2013 en 2015 haalden de boeven met het verspreiden van malware 81.000 euro binnen.

Slachtoffer worden van malware is nooit leuk, maar zeker in het geval van venijnige bankmalware kunnen de financiële gevolgen groot zijn. De criminelen maakten met slechts 18 transacties € 81.000,- buit.

Malware loont niet

Cybercriminaliteit is geen nieuw fenomeen meer, en veel consumenten wapenen zich met virusscanners en adblockers om geen slachtoffer te worden van malware. Toch blijft er een grote groep computergebruikers een makkelijk doelwit en valt er voor criminelen veel te halen.

Lees ook: 'Wat is malvertising en hoe voorkom je het?'

Hard optreden

Justitie treedt steeds harder op tegen cybercriminaliteit, en ook uit deze uitspraak blijkt dat de rechtbank zwaarder opvat dan het enkel plegen van fraude. De vier veroordeelden verspreidden niet alleen malware, maar rommelden met rekeningen en maakten gebruik van een geldezel om het buitgemaakte geld door te sluizen.

Die geldezel had volgens de rechtbank minder verantwoordelijkheid en kreeg de laagste celstraf. De leider van de bende moet 24 maanden de cel in, omdat hij ook schuldig is bevonden aan onder andere het witwassen van geld.

Blijvend probleem

De veroordeling van de malware-verspreiders is een kleine overwinning, want malware blijft een bedreiging voor je bestanden, gegevens en bankrekening. Gelukkig worden de gereedschappen om je computer tegen malware te beschermen ook steeds beter.

Lees ook: 'Wat is ransomware en wat kun je er tegen doen?


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord