Datingsite experimenteert stiekem met gebruikers 2014-07-29T09:40:09

Kennismaken met OneDrive

Hackers spelen Doom op pinautomaat

Datingsite experimenteert stiekem met gebruikers

Koppelt ook wanneer er geen 'match' is

Datingsite experimenteert stiekem met gebruikers

OkCupid-oprichter Christian Rudder geeft toe dat de datingsite soms stiekem gebruikers aan elkaar koppelt die eigenlijk niet bij elkaar passen. Daaruit blijkt dat de suggestie van een goede match vaak even goed gesprekken op gang brengt dan een daadwerkelijke match.

De datingsite werkt doordat gebruikers op basis van interesses en antwoorden op persoonlijke vragen krijgen te zien in hoeverre ze bij een andere gebruiker passen, uitgedrukt in een percentage. 

Suggestie

Waar het algoritme van de site gebruikers voor 30 procent met elkaar vond matchen, toonde OkCupid in sommige gevallen een compatibiliteit van 90 procent.

"En wat blijkt? Als we mensen vertellen dat ze bij elkaar horen, dan gaan ze gewoon met elkaar in gesprek alsof het echt zo is. Ook als ze volgens ons algoritme eigenlijk niet bij elkaar passen," aldus Rudder. In 70 procent van deze gevallen kwam een gesprek op gang, wat volgens OkCupid neerkomt op vier of meer uitgewisselde berichten.

Naderhand stuurde de datingsite e-mails naar de gebruikers in kwestie om ze op de hoogte te brengen van de praktijken, en ze te vertellen dat de matchresultaten waren gemanipuleerd.

Proefpersoon

Volgens Rudder is het heel normaal dat websites experimenteren met de data van gebruikers. Rudder: "Op het internet ben je de proefpersoon voor honderden experimenten, altijd en overal. Dat is hoe websites werken."

Uit andere onderzoeken van OkCupid blijkt dat gesprekken vaker plaatsvinden op het moment dat profielfoto's niet meer worden getoond. Zodra de site de foto's weer inschakelde, bleek dat veel van deze conversaties direct doodvielen. "Alsof je ineens het licht aandoet in een bar," zo verklaart Rudder.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord