Datingsite experimenteert stiekem met gebruikers

© CIDimport

Datingsite experimenteert stiekem met gebruikers

Geplaatst: 29 juli 2014 - 05:39

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:03

Redactie ID.nl

OkCupid-oprichter Christian Rudder geeft toe dat de datingsite soms stiekem gebruikers aan elkaar koppelt die eigenlijk niet bij elkaar passen. Daaruit blijkt dat de suggestie van een goede match vaak even goed gesprekken op gang brengt dan een daadwerkelijke match.

De datingsite werkt doordat gebruikers op basis van interesses en antwoorden op persoonlijke vragen krijgen te zien in hoeverre ze bij een andere gebruiker passen, uitgedrukt in een percentage. 

Suggestie

Waar het algoritme van de site gebruikers voor 30 procent met elkaar vond matchen, toonde OkCupid in sommige gevallen een compatibiliteit van 90 procent.

"En wat blijkt? Als we mensen vertellen dat ze bij elkaar horen, dan gaan ze gewoon met elkaar in gesprek alsof het echt zo is. Ook als ze volgens ons algoritme eigenlijk niet bij elkaar passen," aldus Rudder. In 70 procent van deze gevallen kwam een gesprek op gang, wat volgens OkCupid neerkomt op vier of meer uitgewisselde berichten.

Naderhand stuurde de datingsite e-mails naar de gebruikers in kwestie om ze op de hoogte te brengen van de praktijken, en ze te vertellen dat de matchresultaten waren gemanipuleerd.

Proefpersoon

Volgens Rudder is het heel normaal dat websites experimenteren met de data van gebruikers. Rudder: "Op het internet ben je de proefpersoon voor honderden experimenten, altijd en overal. Dat is hoe websites werken."

Uit andere onderzoeken van OkCupid blijkt dat gesprekken vaker plaatsvinden op het moment dat profielfoto's niet meer worden getoond. Zodra de site de foto's weer inschakelde, bleek dat veel van deze conversaties direct doodvielen. "Alsof je ineens het licht aandoet in een bar," zo verklaart Rudder.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten