De glazen bol: spamjaar 2010

© CIDimport

De glazen bol: spamjaar 2010

Geplaatst: 29 december 2009 - 09:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:18

Redactie ID.nl

Nu 2010 op het punt van beginnen staat, wagen tal van bedrijven zich uiteraard aan voorspellingen voor het komende jaar. Zo wil SPAMfighter al wel zijn licht laten schijnen over wat ons komend jaar allemaal aan ongenode mail te wachten staat… Volgens SPAMfighter zullen in 2010 mobiele apparatuur en social networks belangrijke doelwitten worden voor spammers en hackers.

Nu 2010 op het punt van beginnen staat, wagen tal van bedrijven zich uiteraard aan voorspellingen voor het komende jaar. Zo wil SPAMfighter al wel zijn licht laten schijnen over wat ons komend jaar allemaal aan ongenode mail te wachten staat…

Volgens SPAMfighter zullen in 2010 mobiele apparatuur en social networks belangrijke doelwitten worden voor spammers en hackers. Zij richten zich steeds meer op consumenten. Doordat het digitale rapaille professioneler en geraffineerder te werk gaat, wordt het nog lastiger om bijvoorbeeld veilige e-mails te onderscheiden van onveilige e-mails. Er zijn zeven trends waar u komend jaar voor moet uitkijken.


1. Nigeriaanse fraude / phishing-pogingen

Dit type bedreigingen wordt steeds geraffineerder doordat fraudeurs gebruikmaken van sterk gepersonaliseerde e-mailberichten. Op basis van lokale malware brengen ze het internetgedrag van consumenten in kaart en spelen daar in hun e-mails op in. Naar verwachting neemt het aantal makkelijk herkenbareNigeriaanse fraude / phishing-activiteiten af in 2010.

2. Meer social network-fraude

Deze vorm van fraude kwam in 2009 sterk op en zal ook in 2010 populair zijn onder spammers en hackers. SPAMfighter verwacht dat spammers korteurl's, zoals veelvuldig gebruikt op bijvoorbeeld Twitter, en nieuwe Web 2.0-technieken misbruiken. Ook diensten als Google Wave zijn doelwitten.

3. Kleinschalige aanvallen

In 2010 worden aanvallen kleinschaliger en richten zich bijvoorbeeld op kleinere bedrijven of gebruikersgroepen, bijvoorbeeld gebruikers van een specifieke dienst of kleinere social networks.

4. Schadelijke mobiele spam

Mobiele apparatuur wordt meestal minder goed beveiligd dan pc's. De hoeveelheid spam voor mobiele telefoons zal dan ook groeien, zeker nu mensen ook e-mailen en internetten met hun mobiel.

5. Windows 7

Spammers zoeken naar kwetsbaarheden in het nieuwe Windows-besturingssysteem en versturen bijvoorbeeld spamberichten met Windows 7-updates.

6. Spam in meer talen

De kwaliteit van gelokaliseerde spam/phishing-e-mails neemt sterk toe doordat er minder geautomatiseerde vertaalprogramma's worden gebruikt. Dit maakt het lastiger om dergelijke spam te herkennen.

7. Nieuwe domeinnamen

Spammers verleggen hun grenzen en zoeken continu naar domeinnamen die eenvoudig zijn te gebruiken als links in e-mails. Betrof het voorheen voornamelijk .com-domeinen, in 2010 zullen we vaker Chinese .cn-domeinnamen tegenkomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten