De nieuwe iPhone 7 (Plus) heeft geen 3,5mm-aansluiting

© CIDimport

De nieuwe iPhone 7 (Plus) heeft geen 3,5mm-aansluiting

Geplaatst: 7 september 2016 - 18:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:10

Redactie ID.nl

De Apple iPhone 7 en 7 Plus missen een 3,5mm-poort, waardoor muziek luisteren via de vertrouwde manier niet mogelijk is. Apple komt met een verloopstukje en diverse oordopjes, waaronder een draadloos setje.

Critici hebben al vele stukken geschreven over waarom het weglaten van de poort een klantontvriendelijke en bovendien onnodige maatregel is. Zo verdwijnt de optie om bedraad muziek te luisteren tijdens het opladen en gaat Apple's argument dat de 3,5mm-aansluiting in de weg zou zitten om de iPhone 7 dunner te maken niet op. De meest recente iPod Touch is namelijk nog dunner en heeft wél een 3,5mm-poort. 
 

De aansluiting is weg en Apple biedt verschillende alternatieven aan. Eén daarvan zijn bluetooth-koptelefoons, en die worden onder meer gemaakt door Beats. Apple nam dit bedrijf in 2014 over voor 3,2 miljard dollar, en hoopt dat deels terug te verdienen door een stijging van het aantal verkochte koptelefoons. De introductie van de iPhone 7-serie zal daar ongetwijfeld aan bijdragen, maar een grote groep gebruikers prefereert toch de mogelijkheid om bedraad muziek te luisteren. Zo schrijft Owen Williams in een blogpost op Medium over de problemen bij het koppelen van een Bluetooth-apparaat, terwijl de 3,5mm-kabel zeer eenvoudig in werking is. 'Een 3,5mm-kabel werkt altijd. In het vliegtuig, in de auto, bij vrienden, en dat zonder koppelproces dat vaak niet direct lukt.' 
 

Het is goed mogelijk dat Apple's alternatieve Bluetooth-standaard het koppelen vereenvoudigt, maar deze standaard is niet universeel. In tegenstelling tot Bluetooth 5.0, dat volgend jaar in mobiele apparaten verschijnt. 
 

Apple brengt ook oordopjes met een Lightning-aansluiting uit, en deze worden meegeleverd bij de iPhone 7 (Plus). Bedraad muziek luisteren is dus 'gewoon' mogelijk, maar de oordopjes zijn niet compatibel met andere apparaten. Naast bedrade oordopjes verschijnt er ook een draadloos setje, dat via Apple's alternatieve standaard verbinding maakt met de iPhone. Deze oordopjes hebben een ingebouwde accu en zijn qua werking vergelijkbaar met de Gear IconX van concurrent Samsung.
 

Overigens is Apple niet de enige fabrikant die Lightning-oordopjes uitbrengt. Bedrijven als JBL kondigden al voor de iPhone 7-introductie zulke oordopjes aan, waarbij de prijzen rond de 199 euro liggen. 
 

Het schrappen van de 3,5mm-poort heeft een hoop stof doen opwaaien, maar het is nog onduidelijk of het Apple ook veel klanten gaat kosten. Wat denk jij, is het een goede beslissing van Apple? Of ga je toch liever voor een andere telefoon?

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten