Desktopcomputer verdwijnt uit Nederlandse huishoudens

© CIDimport

Desktopcomputer verdwijnt uit Nederlandse huishoudens

Geplaatst: 30 juni 2016 - 09:03

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:36

Redactie ID.nl

Na de smartphone en laptops zijn nu ook tablets populairder dan desktops, meldt het CBS in zijn jaarlijkse rapport over ICT-gebruik in Nederland. De desktop staat nu onderaan de ranglijst als het gaat om apparaten met internet.

De gemiddelde Computer Idee-lezer bezoekt de website nog vanaf een desktop, maar gemiddeld genomen is de desktopcomputer steeds minder aanwezig in Nederlandse huishoudens. In 2013 had nog 61% van de huishoudens een desktop, vorig jaar had slechts de helft van de mensen een desktop in huis.

Desktop verliest terrein

Eerst moest de desktop het ontgelden door de opkomst van de handzamere laptops. Daarna verschoof veel van het internetverkeer naar de smartphones en sinds 2015 is de tablet ook de desktopcomputer voorbij.

Desktopcomputer verdwijnt uit Nederlandse huishoudens-16022116

© CIDimport

De smartphone op nummer één als het gaat om meestgebruikte apparaten: 73% van de huishoudens heeft één of meerdere smartphones in huis. Daarna volgt de laptop, waarvan er in 72% van de Nederlandse huishoudens één aanwezig is. 58% heeft een tablet in huis en nog maar 50% benadert het internet vanaf een desktop.

CBS

Het centraal bureau voor de statistiek voert het onderzoek elk jaar uit, door middel van een enquête onder inwoners van Nederland. Meer dan 5000 mensen zijn ondervraagd voor het onderzoek. Uit het rapport blijkt ook dat steeds meer mensen buitenshuis gebruik maken van internet. In 2013 was dit 52%, in 2015 ging meer dan 71% online buiten de deur. U kunt het rapport hier downloaden.

Welk apparaat wordt bij jou thuis het meest gebruikt?Desktop Laptop Smartphone Tablet   

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten