Deze dongles heb je nodig met de nieuwe Macbook Pro

© CIDimport

Deze dongles heb je nodig met de nieuwe Macbook Pro

Geplaatst: 28 oktober 2016 - 10:01

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:48

Redactie ID.nl

De nieuwe Apple Macbook Pro-serie verruilt traditionele aansluitingen als hdmi en usb 3.0 voor vier usb-c-poorten. Het zorgt ervoor dat je allerlei dongles (adapters) nodig hebt wanneer je randapparatuur, beeldschermen en smartphones met de Macbook wilt verbinden. We zetten ze op een rijtje.

Apple kiest voor usb-c

De Macook Pro-laptops die Apple heeft aangekondigd, hebben geen hdmi-aansluiting, sd-kaartslot of Magsafe-oplaadpoort meer. Ook de bekende usb 3.0-poorten zijn geschrapt. Wel zijn de laptops voorzien van een 3,5mm-aansluiting. Dat is opvallend, want Apple verwijderde de geluidspoort op de iPhone 7 en 7 Plus. De fabrikant noemde het 'een moedige stap', maar durfde het blijkbaar nog niet aan met zijn laptops. 

Lees ook: wat is usb-c precies?

Usb-c wordt gezien als de aansluiting van de toekomst. Een kleine poort die op zowel smartphones, tablets, laptops en computers past en een einde moet maken aan de wirwar van standaarden voor opladen en data doorsturen. Usb-c kan hdmi, usb 3.0, ethernet en vga vervangen, maar dat zal nog een aantal jaar duren. Tot die tijd lijkt het noodzakelijk om adapters te gebruiken, ook met de Macbook Pro.

Usb-c naar Lightning

Apple rust zijn iPhone's, iPod's en iPad's al jaren uit met een Lightning-poort die gebruikt wordt voor opladen en data uitwisselen met de computer. Maar nu ontstaat er een probleem: de Lightning-kabel heeft een usb-aansluiting, en die past niet op de nieuwe Macbooks. Je kan je oude iPhone 5S of gloednieuwe iPhone 7 Plus dus niet rechtstreeks op de laptop aansluiten en Apple biedt daarom de benodigde usb-c naar Lightning-kabel aan. Kosten: 29 euro voor de versie van 1 meter en 39 euro voor die van 2.

Overigens laadt de nieuwste Apple Magic Mouse 2 ook op via Lightning, waardoor hij dus direct met de Macbook te verbinden is.

Usb-c naar usb

De bekende usb-poort om randapparatuur als usb-sticks, toetsenborden en muizen aan te sluiten, is weggelaten op de nieuwe Macbook. Sommige producten, waaronder recente usb-sticks, werken al via usb-c en passen dus rechtstreeks op de laptop. Maar voor het grootste deel van de bestaande apparatuur is dat niet het geval, waardoor Apple's usb-c-naar-usb-adapter vereist is. En die is met 25 euro niet goedkoop, zeker niet als je er meerdere nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je tegelijkertijd je externe harde schijf en Android-smartphone wilt aansluiten op de Macbook. 

Deze dongles heb je nodig met de nieuwe Macbook Pro-15984935

© CIDimport

Usb-c naar Thunderbolt 2

Thunderbolt 2-apparaten zoals bepaalde beeldschermen en externe harde schijven verbinden met de nieuwste Macbook, gaat ook niet zomaar. De Thunderbolt 2-aansluiting is namelijk anders dan de usb-c-poort van de laptop. Je hebt daarom een verloopstukje nodig: usb-c naar Thunderbolt 2. Omdat usb-c zo'n veelzijde standaard is, is hij geschikt voor het nieuwere Thunderbolt 3. De adapter kost 59 euro en kan ook Thunderbolt 3-apparatuur aansluiten op een oudere Thunderbolt 2.0-poort. 

Deze dongles heb je nodig met de nieuwe Macbook Pro-15984937

© CIDimport

Usb-c naar Gigabit Ethernet

Wil je je Macbook verbinden met een ethernet-kabel? Ook dat gaat niet zonder adapter. Apple biedt een usb-c-naar-ethernet-verloopstukje aan voor 35 euro. Andere partijen als Belkin verkopen ze ook, maar voor een (nog) hogere prijs.

Deze dongles heb je nodig met de nieuwe Macbook Pro-15984939

© CIDimport

Usb-c naar AV-multipoort

Voor wie verschillende aansluitingen nodig heeft maar niet met meerdere verloopstukjes wilt rondlopen, is er Apple's usb-c-naar-digitale-av-multipoort-adapter. Niet toevallig is deze uitgebreide dongle ook het duurst: 79 euro. Voor dat geld krijg je drie aansluitingen op één adapter, namelijk usb-c, hdmi en usb. Handig als je je Macbook wilt verbinden met een extern beeldscherm en een externe harde schijf maar tegelijkertijd de laptop wilt opladen. Omdat de adapter maar één usb-c-aansluiting in beslag neemt, heb je er nog drie over voor andere randapparatuur. 

Deze dongles heb je nodig met de nieuwe Macbook Pro-15984941

© CIDimport

Al met al kun je dus voor honderden euro's aan adaptertjes kopen om de nieuwe Macbook Pro geschikt te maken voor je bestaande apparatuur. En om nog even terug te komen op Apple's beslissing om de 3,5mm-aansluiting te behouden op de laptop: dat gaat voor rare taferelen zorgen. Huidige oordopjes en koptelefoons die gebruikmaken van de 3,5mm-poort, werken namelijk wel met de Macbook maar niet direct met de iPhone 7 (Plus). Daarvoor heb je een Lightning-naar-3,5mm-dongle nodig. Die wordt gelukkig meegeleverd bij de iPhone's, net als een setje Lightning-oordopjes. Je raadt het al: die past weer niet op de Macbook...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten