Dit is er allemaal nieuw in de eerste grote update van Windows 10 2015-11-13T11:07:29

Review: Acer Aspire Switch 10 SW05-15-15J

Spotify houdt je op de hoogte van concerten in je buurt

Dit is er allemaal nieuw in de eerste grote update van Windows 10

Betere activatiemogelijkheden en een meer personalisatie

Dit is er allemaal nieuw in de eerste grote update van Windows 10

Windows 10 heeft zijn eerste grote oppoetsbeurt gekregen sinds het besturingssysteem officieel is uitgebracht. Er zitten een flink aantal nieuwe features in 'TH2' ('Threshold 2', de 'tweede grote drempel'), zoals een beter startmenu en meer personalisatie-opties. Ook is het activeren makkelijker gemaakt. Dit is wat er allemaal nieuw is in de eerste grote update van Windows 10.

Een verbeterd activatieproces

Het activeren van Windows 10 is altijd een puinhoop geweest, met veel onduidelijkheid en verwarring. Je kunt het besturingssysteem alleen krijgen als upgrade vanaf Windows 7 en 8. Of als Technical Preview. Maar hoe doe je dan een schone installatie? En hoe activeer je die? Dat is nooit écht duidelijk geweest, maar met deze update moet dat activeren makkelijker worden.

Dat betekent dat je gewoon een schone installatie kunt uitvoeren van Windows 10, en die later kunt activeren via de instellingen. Je moet daarvoor wel de product key hebben die je bij je originele installatie van Windows 7 of Windows 8(.1) kreeg. Dat is echter niet altijd nodig, want Windows 10 kan ook detecteren of je ooit al een geldige installatie op je Windows 7-machine hebt gehad. De activatiesleutel is dan namelijk gekoppeld aan je hardware, zodat je automatisch geactiveerd wordt. Je hoeft dan niet eerst Windows 7 te installeren voordat je wil upgraden - handig als je gewoon een schoon systeem wil hebben.

Je kunt alle activatie-opties vinden in 'Instellingen' -> 'Bijwerken en beveiliging' -> 'Activering'. In de meeste gevallen wordt Windows 10 daar automatisch geactiveerd, maar het is ook mogelijk om hier je 'productcode' te wijzigen, mocht je een verkeerde activatie hebben.

Gepersonaliseerde apps

Veel uiterlijke zaken in het startmenu en de Verkenner blijven hetzelfde, maar je kunt nu wel meer kleuren kiezen om de Verkenner te personaliseren. Je kon in Windows 10 al handmatig een 'huiskleur' kiezen voor het startmenu, maar die kleur wordt nu ook doorgevoerd in de Verkenner. Daarmee wordt de grote titelbalk bovenin dezelfde kleur als je startmenu.

Je doet dit door naar 'Instellingen' -> 'Persoonlijke instellingen' -> 'Kleuren' te gaan, en daar te kiezen welke kleur je in je startmenu en Verkenner wil hebben.

Een groter startmenu

Er zijn wat wijzigingen in het startmenu doorgevoerd, maar je moet wel echt een hardcore-gebruiker zijn wil je daar iets van merken. Het maximaal aantal tegels dat je kunt vastpinnen is namelijk vergroot van 512 naar, hou je vast 2048. Mocht je dus echt behoefte hebben om méér dan 512 programma's te gebruiken, dan kun je nu blij zijn.

Een andere, maar minder leuke verandering is dat het startmenu nu advertenties gaat tonen. Nee, niet meteen in paniek raken, het valt mee. Er komen 'Gesuggereerde apps' te staan, apps waarvan Microsoft denkt dat je ze misschien wel interessant vindt. En gelukkig kun je dat uitschakelen, via 'Instellingen' -> 'Persoonlijke instellingen' -> 'Start'. Daar staat een schuifje met 'Laat af en toe suggesties zien in Start'. Gewoon uitzetten, ben je er vanaf.

'Vind Mijn Apparaat

Windows Mobile had al langer een 'Vind Mijn Apparaat', net als Android en iOS dat hadden, en die feature komt nu ook naar de desktop-versie. Via 'Instellingen' -> 'Bijwerken en beveiliging' vind je nu de optie om 'Vind Mijn Apparaat' aan te zetten. Daarmee stuur je periodiek je locatiegegevens door naar Microsoft, waardoor je je apparaat kunt terugvinden als je het kwijtraakt of als het gestolen wordt. Je kunt vervolgens inloggen met je Microsoft-account om je apparaat terug te vinden.

Mooier en functionelere Edge-browser

Microsoft wil heel graag dat we Edge gaan gebruiken en heeft de browser daarom een aantal updates gegeven. Helaas zit er nog steeds geen ondersteuning in voor add-ons en plugins, terwijl dat wel dit jaar nog zou moeten gebeuren.

Wel kun je nu tabbladen synchroniseren met je Microsoft-account, zodat je op al je Windows 10-apparaten dezelfde Favorieten hebt. Dat is handig met het oog op Windows 10 Mobile, dat nog eind dit jaar verschijnt voor mobiele apparaten. Ook daar draait Edge op.

Edge krijgt ook een nieuwe visuele functie, waarbij je preview van websites te zien krijgt wanneer je over tabbladen heen gaat met je muis.

Lokale Cortana-accounts

Je kunt Cortana nu (eindelijk) gebruiken met een lokaal account, een veelgevraagde functie van vooral Amerikaanse gebruikers. Helaas is de slimme assistent nog steeds niet beschikbaar in het Nederlands, maar als je Engels goed genoeg is kun je Cortana nu gebruiken om herinneringen in te stellen of agenda-afspraken te maken zonder dat je daar een Outlook-account voor nodig hebt. Uiteraard synchroniseren die instellingen dan niet naar je telefoon of andere Windows-apparaten, maar als je persé niet wilt dat Microsoft al die data van je verzamelt is dit een fijne optie.

Wil je weten hoe je Cortana aan moet zetten? Kijk dan even bij onze collega's van PCM.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord