Dit is het onveiligste wachtwoord van 2018 2018-12-19T09:21:40

Azio RCK Keyboard: typemachine met vleugje leer

'Edge-browser detecteert phishing-sites het beste'

Dit is het onveiligste wachtwoord van 2018

Dit is het onveiligste wachtwoord van 2018

Veel mensen onderschatten anno 2018 nog steeds het belang van een sterk wachtwoord. Want ook dit jaar voert '123456' de ranglijst met onveiligste wachtwoorden aan, een trend die inmiddels als vier jaar speelt.

Dat blijkt traditiegetrouw uit een nieuw rapport van SplashData. Het beveiligingsbedrijf houdt jaarlijks in de gaten welke wachtwoorden het vaakst voorkomen in datalekken. 123456 staat opnieuw op de eerste plaats, gevolgd door 'password'. 123456789 eindigt als derde.

Opeenvolgende getallen domineren de top tien: 12345678, 12345, 111111 en 1234567 volgen. De top 10 wordt afgerond met 'sunshine', 'qwerty' en 'iloveyou'. Een wachtwoord dat niet eerder op de lijst stond maar nu op de elfde plek binnenkomt, is 'princess'.

Ook deze bekende gezichten zijn weer van de partij: 'admin' en 'welcome'. Een opvallende nieuwkomer is 'donald', die net de top 25 haalt. Zeer waarschijnlijk een verwijzing naar de Amerikaanse president.  

Tips voor veilig wachtwoord

Dergelijke korte wachtwoorden zijn eenvoudig te raden, zeker wanneer er een computer op los wordt gelaten. Toch hoeft een veilig wachtwoord niet heel ingewikkeld te zijn. Kies bijvoorbeeld een lange wachtwoordzin, makkelijk te onthouden maar moeilijk te kraken.

Gebruik daarnaast nooit dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten, omdat cybercriminelen dan in één klap op verschillende accounts kunnen inloggen. Probeer ook eens een wachtwoordmanager, die veilige wachtwoorden voor je aanmaakt en opslaat.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord