Dit jaar 200 nepwebshops offline gehaald door politie 2019-11-13T10:09:44

Windows 10: instellingen Store

Bespaar energie met de Google Nest Learning Thermostat

Dit jaar 200 nepwebshops offline gehaald door politie

Dit jaar 200 nepwebshops offline gehaald door politie

De Nederlandse politie heeft dit jaar rond de 200 nepwebshops offline gehaald. Wel is dat een stuk minder dan vorig jaar, omdat men selectiever te werk gaat en zich nu vooral op de 'grote jongens' richt.

Dat verklaart Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, in een recente radio-uitzending van Radar. Vorig jaar rond deze tijd betrof het nog zo'n 300 gesloten namaak-webwinkels. Die daling heeft te maken met aangescherpte prioriteiten. Er wordt nu namelijk meer gefocust op sites die de meeste slachtoffers maken.

Als voorbeeld wordt Ringdong aangehaald, een website die zogenaamd handelde in videodeurbellen maar de producten vervolgens niet opstuurde. 450 kopers gingen daarmee het schip in, aldus van der Linden. Vaak is het zo dat gedupeerden in dit soort gevallen naar hun geld kunnen fluiten. De daders achter malafide webshops zijn lastig op te sporen.

Meer aangiftes

Wel is er een toename in het aantal aangiftes gemeten van 7 procent, voor in totaal al 47.000 aangiftes dit jaar. Daar heeft de politie alleen een hele kluif aan, te meer omdat er niet altijd sprake is van oplichting. Zo worden er al meldingen gedaan wanneer een product beschadigd wordt geleverd, iets wat wat in principe tussen de klant en de webshop onderling geregeld moet worden.  


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord