Dit WK is meer hi-tech dan ooit tevoren 2014-06-12T09:44:25

Swiftkey voor Android nu gratis

Maak prachtige presentaties met Evernote

Dit WK is meer hi-tech dan ooit tevoren

De kans op een onterechte goal is in Brazilie wel heel klein

Dit WK is meer hi-tech dan ooit  tevoren Bron: Thinkstock

Wat als de grensrechter tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 1966 had besloten dat Geoff Hursts’ tweede goal de lijn niet had gepasseerd? Zou Engeland zijn enige wereldbeker dan zijn kwijtgeraakt en zou de overwinning naar West-Duitsland zijn gegaan?

Om nog even op die toer verder te gaan met een recentere gebeurtenis: wat als de goal van Frank Lampard tegen Duitsland in 2010 niet was afgekeurd? Zou Engeland dan de wedstrijd hebben gewonnen?

Geen discussie

Daar is dit WK in ieder geval geen discussie over mogelijk. Bij dit toernooi wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van technologie om te bepalen of de bal over de lijn is gegaan of niet. En dat is nog maar het eerste voorbeeld van hoe dit WK hi-tech en interactief is.

Camera’s

Het Duitse bedrijf GoalControl heeft 14 hoge-snelheidscamera’s geplaatst – zeven per goal – die over het dak van alle 12 stadiums zijn geplaatst. Die zijn verbonden met een computer die de beelden verwerkt en die alle objecten die niet op een bal lijken eruit filtert. Deze camera’s kunnen de positie van de bal op een paar millimeter nauwkeurig bepalen.

Horloge

Als de bal over een van de goal-lijnen gaat dat wordt er een signaal naar het horloge van de scheidsrechter verstuurd, dat vervolgens begint te knipperen en het woord Goal op het scherm laat zien. Dit alles gebeurt in minder dan een seconde en zorgt ervoor dat de kans op een onterechte goal een heel stuk kleiner wordt.

4K

Ondertussen werkt Sony samen met omroep HBS samen om meer dan 2.500 uur sport vast te leggen tijdens het evenement. Dit wordt gedaan door meer dan 224 HD camera’s. Hoewel de meeste fans nog geen 4K kunnen ontvangen, is dit het eerste evenement dat in het Fifa-archief op 4K wordt opgeslagen. 

Wil je meer informatie over hoe GoalControl precies werkt? Dat vind je in deze beeldspread, die ook in Computer Idee 13 te vinden is. 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord