Doom 3 BFG en Oculus Rift aangekondigd

© CIDimport

Doom 3 BFG en Oculus Rift aangekondigd

Geplaatst: 31 mei 2012 - 09:47

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:39

Redactie ID.nl

Id Software de Doom 3 BFG Edition aangekondigd voor pc, xbox 360 en ps3 maar werkt ook een virtual reality bril genaamd Oculus Rift waardoor je helemaal in het spel zit.

Doom 3 BFG is een ‘director’s cut’ waarbij het spel Doom 3 uit 2004  in een nieuw jasje wordt gestoken met nieuwe levels en opgepoetste graphics en 5.1 surround geluid. BFG staat voor ‘Big Fucking Gun’; een populaire term voor de enorme grote en krachtig wapens in films, games en series. De uitbreiding Resurrection of Evil is terug te vinden in de BFG-editie alsmede de originele (dus niet opgepoetste versies van) Doom en Doom II. Het spel biedt ook ondersteuning voor 3D tv’s en zogenaamde ‘head mounted displays’, dus op het hoofd gemonteerde displays zoals virtual reality brillen. John Carmack, grote man achter Doom en Id Software, werkt zelf aan zo’n VR 3D-bril. Hij noemt zijn prototype de Oculus Rift.

The Oculus Rift virtual reality bril

The Verge mocht de Oculus Rift prototype al even testen en was onder de indruk van het feit dat helemaal in het spel wordt getrokken. Veel meer dan dat je met een 3d-brilletje voor het scherm zit. Dat is dan ook de grote kracht van The Rift. De framerate, zeer belangrijk voor 1st person shooters, is 60fps en de speler kan in een hoek van 90 graden het speelveld bekijken door zijn hoofd te draaien. De ingebouwde gyroscope en accelerometers houden de beweging van het hoofd in de gaten. Groot nadeel is de resolutie, die is nog behoorlijk laag met 1280x800 pixels wat neerkomt op slechts 640x800 voor elk oog.

John Carmack is druk bezig met virtual reality omdat hij vindt dat de techniek eindelijk goedkoop en goed genoeg is. Vooral de snelheid is belangrijk voor 1st person shooter-spelers en virtual reality-technologie van vandaag de dag is daar snel genoeg voor. De Oculus Rift zal in eerste instantie als een soort doe-het-zelf pakket op de markt komen tegen een prijs van rond de $500 en is dan vooral gericht op de hobbyist die imperfectie nog kan vergeven voor een techniek die nog relatief nieuw is.

  

Aankondigingsvideo Doom 3 BFG Edition  

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten