Downloaden muziek helemaal ingeburgerd 2013-10-10T14:34:00

Eerste bug IE7 binnen een kwartier gevonden

De virussen van januari

Downloaden muziek helemaal ingeburgerd

Downloaden muziek helemaal ingeburgerd

De overheid startte onlangs een nieuwe campagne om het illegaal downloaden van muziek en films tegen te gaan. Maar hoe kijkt de (internettende) Nederlander eigenlijk tegen downloaden aan? Wanneer koopt men nog een 'gewone' cd? Het bureau MarketResponse vroeg dat aan 500 internetters.Uit het onderzoek blijkt dat het downloaden van muziek inmiddels gemeengoed is.

De overheid startte onlangs een nieuwe campagne om het illegaal downloaden van muziek en films tegen te gaan. Maar hoe kijkt de (internettende) Nederlander eigenlijk tegen downloaden aan? Wanneer koopt men nog een 'gewone' cd? Het bureau MarketResponse vroeg dat aan 500 internetters.Uit het onderzoek blijkt dat het downloaden van muziek inmiddels gemeengoed is. Bijna de helft van de ondervraagde internetters heeft wel eens muziek gedownload. Een substantiële verdere groei van het downloaden is op korte ermijn niet te verwachten: van degenen die nog nooit muziek hebben gedownload, is meer dan driekwart ook niet van plan dit te gaan doen.
Veruit het grootste deel van de gedownloade muziek wordt niet betaald. Men is veelal wel op de hoogte van de mogelijkheden om tegen betaling legaal muziek te downloaden.

Van alle ondervraagde internetters geeft 46% aan wel eens muziek te hebben gedownload. Dit aandeel is verreweg het hoogst binnen de leeftijdsgroep 18-29 jaar (79%), maar ook 50-plussers maken gebruik van deze mogelijkheid om muziek te kopiëren (23%). Slechts 5% van de ondervraagden die wel eens muziek downloaden, geeft aan altijd te betalen voor muziek die men via internet kopieert. 83% Maakt gebruik van gratis diensten en bij 11% wisselt dit.
Driekwart van de respondenten maakt voor het downloaden gebruik van peer-2-peer programma's, zoals Kazaa en Limewire. Deze manier van downloaden is vooral populair onder jongeren van 18-29 jaar. Bijna een derde maakt gebruik van internetsites zoals mp3 zoeksites en mp3 top 40-sites. Het afspelen van de muziek gebeurt vooral op een MP3-speler (59%), maar ook de discman wordt door een derde van de respondenten gebruikt.
Van degenen die nog nooit muziek hebben gedownload, is 9% van plan dit de komende 12 maanden te gaan doen, 77% verwacht dit niet te gaan doen. Van alle internetters koopt 82% wel eens een cd. De belangrijkste reden om een cd te kopen in plaats van de muziek te downloaden, is dat men graag de originele cd wil. Ook noemt 24% de betere kwaliteit als motivatie. Eén op de tien respondenten geeft aan dat de op cd gekochte muziek (nog) niet beschikbaar is om te downloaden.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord