Downloadverbod sneuvelt, Thuiskopieheffing blijft

© CIDimport

Downloadverbod sneuvelt, Thuiskopieheffing blijft

Geplaatst: 21 december 2012 - 07:13

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:02

Redactie ID.nl

De motie van D66 en PvdA tegen een verbod op downloaden is door de Tweede Kamer aangenomen. Een andere motie van CDA en VVD om per 1 januari 2014 de Thuiskopieheffing te vervangen door een alternatief, heeft het niet gehaald.

Internetproviders kunnen nu niet worden gedwongen om particuliere gebruikers te blokkeren zoals dat in Frankrijk wel kan met de ‘three strikes is out’ wet. Deze wet houdt in dat downloaders drie waarschuwingen krijgen wanneer ze auteursrechtelijk materiaal downloaden. De eerste waarschuwing heeft nog geen directe consequenties, bij de tweede worden ze tijdelijk afgesloten en bij de derde waarschuwing worden ze volledig afgesloten.

Eerder leek de PvdA nog even een opening te bieden voor een downloadverbod maar gaf later duidelijk te kennen dat het downloadverbod onbespreekbaar was en dat ze particulieren hoe dan ook wilden ontzien. De partij is bang dat wetgeving daaromtrent misbruikt kan worden om toch particuliere downloaders aan te pakken.

Wél Thuiskopieheffing

Teeven ziet geen alternatief voor het downloadverbod of de Thuiskopieheffing. Die laatste werd onlangs aangepast om naast media (zoals beschrijfbare cd’s en dvd’s) ook apparaten als tablets en smartphones te belasten, volgens accountantsbedrijf PwC is die heffing vijf maal te hoog. Hoewel het downloadverbod sneuvelt, blijft de Thuiskopieheffing in ieder geval van kracht voor 2013. Een aantal elektronicafabrikanten vinden de heffing onrechtmatig en klaagden Stichting de Thuiskopie en de Nederlandse Staat aan.

Beter legaal aanbod

Kees Verhoeven van D66, initiatiefnemer van de motie tegen het downloadverbod, ziet in tegenstelling tot Teeven wel een alternatief voor een downloadverbod. Volgens Verhoeven is een verbeterd en vereenvoudigd aanbod van legale content een veel beter middel tegen illegaal downloaden dan een downloadverbod.

[Via: Telecompaper]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten