Drone gekregen van Sinterklaas? Dit zijn de regels die je moet kennen!

© CIDimport

Drone gekregen van Sinterklaas? Dit zijn de regels die je moet kennen!

Geplaatst: 7 december 2015 - 10:05

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:06

Redactie ID.nl

Yes, je hebt voor Sinterklaas een drone gekregen! Net wat je op je verlanglijstje had staan! Voor je gaat vliegen doe je er echter goed aan om even de regels nog eens door te lezen, want je mag niet zomaar alles doen met een drone. Wat zijn de regels rondom drone-vliegen ook alweer?

Wat voor drone mag je vliegen?

Grote kans dat je gewoon een drone van de Aldi hebt gekregen, of een simpele huis-tuin-en-keuken-drone van Parrot of DJI. Daar mag je hoogstwaarschijnlijk wel mee vliegen, al moet je gaan oppassen als je een echt professionele drone wil gebruiken. Een drone mag namelijk maar maximaal 25 kilo wegen.

Let wel op dat de overheid die regel graag wil veranderen. Zo wil de minister van Verkeer dat particuliere drones maximaal 4 kilo wegen. Het is niet bekend wanneer die regelgeving wordt doorgevoerd of dat straks echt om 4 kilo gaat, maar grote kans dat je over een jaar alleen met een kleinere drone mag vliegen.

Het maken van opnames

Een drone is natuurlijk niet leuk zonder een goede camera, want je wil er wel foto's mee kunnen maken. Let in dat geval goed op de privacy-regels voor drones, want je mag niet van alles en iedereen opnames maken.

Er zijn een aantal regels voor het filmen met drones. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar iedereen filmen, zeker niet als iemand in zijn tuin ligt te zonnen bijvoorbeeld.

Over het algemeen geldt voor het vliegen met drones de Nederlandse privacy-wetgeving, maar vaak draait het ook om je gezond verstand. Ga dus niet zomaar voor een raam vliegen of iemand volgen.

Alle foto's, video's en andere opnamen die je met een drone wil maken mag je officieel alleen gebruiken voor privé-gebruik. Je mag ze dus niet verkopen of op online zetten op een publieke website (al mag je ze wel bijvoorbeeld voor eigen gebruik op Facebook zetten).

Maximale vlieghoogte

Een drone mag maar tot maximaal 120 meter hoog vliegen, al raadt de overheid zelf al aan om dat tot slechts 50 meter te houden. Dat is in verband met de bestuurbaarheid en het zicht - je moet je drone natuurlijk wel kunnen blijven zien. Dat is sowieso een vereiste: Je mag eigenlijk niet vliegen op alleen het camerabeeld, maar die regel ligt niet vast in de wet.

Bovendien moet je altijd 'op veilige afstand' blijven van mensen en gebouwen. Dat betekent dat je niet boven een mensenmassa mag vliegen, of bij het raam van een flat naar binnen mag kijken.

Rondom vliegvelden/vliegtuigen

Drones kunnen gevaarlijk zijn voor het vliegverkeer, dus is het belangrijk daar de regels nog eens van door te lezen. Je mag bijvoorbeeld niet binnen een straal van 3 kilometer vliegen rondom vliegvelden. Daaronder vallen ook niet-officiële vliegvelden, zoals velden waar zweefvliegtuigen opstijgen.

Sowieso mag je niet vliegen in de buurt van de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder en Niederrhein.

Bovendien mag je niet vliegen als er vliegtuigen of helikopters overvliegen. Je moet die voorrang verlenen en zelf zo snel mogelijk je drone laten landen.

Dekt je verzekering het wel?

Let goed op welke verzekering je hebt. In sommige gevallen kan schade door een drone worden vergoed door je WA-verzekering, maar dat is lang niet altijd het geval. Soms dekt een verzekering het niet, in andere gevallen is een polis nog niet bijgewerkt met een clausule over drones - en dan kun je wel raden wat je verzekeringsmaatschappij zegt als je een claim indient.

Denk ook even aan de schade aan de drone zelf. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je die per ongeluk in een meer vliegt?

De beste manier om dit te controleren is om je polis door te lezen, en als daar niet expliciet iets staat over drones, bel dan even naar je verzekeraar op.

Boetes

De regels rondom drones zijn lang niet altijd even duidelijk, en draaien vaak om wat er "redelijkerwijs veilig wordt geacht". Dat betekent dat je nog steeds een boete kunt krijgen voor het onveilig vliegen, ook als je bijvoorbeeld binnen die 120 meter hoogte blijft.

Het risico is dat je een boete krijgt, waarvan de hoogte wordt bepaald door de Officier van Justitie. Ook kan de politie een drone in beslag nemen, al zal dat minder snel gebeuren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten