Drugshandel floreert op 'verborgen internet' 2014-08-01T16:27:00

Toch geen verplichte tracker van Beslist.nl

Mini-printertje drukt je iPhone-scherm af

Drugshandel floreert op 'verborgen internet'

Broedplaats voor illegale activiteiten

Drugshandel floreert op 'verborgen internet'

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat verkoop van illegale drugs op verborgen internetsites in een jaar tijd is verdubbeld, ondanks dat de FBI vorig jaar een van de populairste online marktplaatsen (Silk Road) opdoekte.

Onderzoekers van de Digital Citizens Alliance (DCA) noteren dit jaar 43.175 drugsadvertenties, verspreid over 23 markten. In 2013 betrof het nog 18.174 advertenties, verspreid over vier markten.

Daarbij geeft een woordvoerder van de DCA wel aan dat dealers meerdere advertenties kunnen plaatsen, en dat het dus niet werkelijk om bijna 45 duizend dealers gaat. "Toch verliezen we zo langzaam maar zeker het vertrouwen in het internet," stelt DCA-leidinggevende Adam Benson aan de BBC, die met een grote reportage het probleem in kaart brengt.

Deep Web

De handel vindt plaats op verborgen websites, die ook wel de 'Deep Web' of de 'Dark Net' worden genoemd. Deze sites vind je niet zomaar via Google maar zijn alleen te betreden met speciale software, die je identiteit verbergen. De software van Tor en het bijbehorende Tor-netwerk zijn daar het bekendste voorbeeld van.

Een drugshandelaar die op een dergelijke manier zaken doet ziet de markt exponentieel groeien en vertelt dat er online meer en betere drugs te vinden is. Hij noemt het 'handiger' om zo aan drugs te komen, en veiliger omdat je drugsdealers niet meer in persoon hoeft te ontmoeten.

Epidemie

Niet alleen de illegale drugsmarkt is een groot probleem, ook pedofilie steekt er veel de kop op. Zo schrijft de BBC over 'tienduizenden' pedofielen, die op een dergelijke manier seksueel getinte afbeeldingen van minderjarigen met elkaar delen.

Een verborgen website haalt zo wel 500 pageviews per seconde. "Het is een ware epidemie," zo spreken autoriteiten wereldwijd. Het aantal afbeeldingen dat online circuleert is 'nauwelijks te beheersen' en 'enkel het topje van de ijsberg is nog maar bereikt', verklaart een woordvoerdster van de Los Angeles Police Department. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord