Duitsland raadt af Kaspersky-antivirus te gebruiken

© CIDimport

Duitsland raadt af Kaspersky-antivirus te gebruiken

Geplaatst: 16 maart 2022 - 07:31

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:16

Wesley Akkerman

De Duitse inlichtingendienst, BSI, raadt bedrijven af de antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky te gebruiken, vanwege bedreigingen uit Rusland.

Duitsland raadt af Kaspersky-antivirus te gebruiken

Die bedreigingen waren geadresseerd aan Duitsland, maar ook aan de Europese Unie en de NATO. Kasperksy heeft haar hoofdkantoor in Moskou en heeft sinds 1997 behoorlijk wat succes geboekt.

Maar er is ook een controverse, namelijk de vermeende banden met de Russische overheid. Daarnaast leeft het idee dat dit bedrijf cyberbeveiliging aanbiedt aan de it-infrastructuur van de Russische staat. Daardoor zijn er dus zorgen over de neutraliteit van de onderneming.

Duitsland: Geen antivirus van Kaspersky

Daarom raadt de Duitse inlichtingendienst dus aan naar alternatieve antivirussoftware te kijken. De BSI legt in een blogpost uit dat antivirusprogramma’s vaak hogere privileges bezitten op Windows-systemen, waardoor er een permanente, versleutelde en niet te verifiëren verbinding is tussen de computer en de Russische servers van het bedrijf.

Bovendien kunnen dergelijke programma’s verdachte bestanden uploaden naar de externe servers, zodat die geanalyseerd kunnen worden; nu leeft de zorg dat Kasperksy dit ook kan doen met allerlei andere bestanden.

Hoewel Kasperksy waarschijnlijk betrouwbaar is en ethisch handelt, moet het bedrijf zich ook houden aan de Russische wet. Zo moeten staatsagentschappen toegang krijgen tot de databases van het bedrijf wanneer ze daar om vragen. Daarnaast kan het bedrijf geforceerd worden de Russische inlichtingendienst te helpen, zo suggereert de BSI.

Een vertegenwoordiger van Kasperksy gelooft dat deze oproep politiek gemotiveerd is. Dit heeft niets met de technische kant van het verhaal te maken, aldus dezelfde vertegenwoordiger tegenover de redactie van Bleeping Computer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten