© CIDimport

Een eigen site biedt zekerheid (2/2)

Geplaatst: 29 november 2014 - 12:18

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:58

Redactie ID.nl

Een eigen site met een eigen domein onder eigen beheer is zeker tegenwoordig zo gek nog niet. Al was het maar om baas over uw eigen content te blijven!

Voor deel 1 van dit artikel, klik hier
 

Maildomein erbij

Tot slot – ook niet onbelangrijk – biedt een eigen site veelal meteen een aantal andere extraatjes. Onderdeel van de meeste hostingpakketten is naast opslagruimte voor de site ook een eigen mailserver. Ofwel: u beschikt over een professioneel ogend eigen mailadres met daarin verwerkte sitenaam. Ofwel: is het adres van uw website iets als www.computerexpert.nl, dan ziet het tweede deel van uw mailadres eruit als @computerexpert.nl. Het deel vóór het apenstaartje mag u zelf bedenken; u kunt net zo veel mailadressen binnen uw domein maken als u wilt! Ook leuk voor een gezinsdomein, denk aan www.familievanhaarenonline.nl, mailadressen bestaan dan in ieder geval uit @familievanhaarenonline.nl. Overigens gaat het hebben van een eigen mailadres een stapje verder dan alleen het feit dat ’t er leuk uitziet. Ook nu geldt weer dat u niet bang hoeft te zijn dat de inhoud van verzonden en ontvangen berichten wordt gebruikt voor commerciële en (of) analytische doeleinden. Dat gebeurt wél bij zo ongeveer alle gratis mailproviders, waarvan gMail natuurlijk het schoolvoorbeeld is. Want u dacht toch niet dat een bedrijf als Google zomaar gratis allerlei diensten gaat weggeven zonder er wat aan te verdienen? Persoonsgegevens zijn tegenwoordig veel meer waard dan welk bedrag in dollars of Euro’s ook!

Op slot

Samenvattend kan dus gesteld worden dat een eigen site u vooral de controle over uw eigen content en – misschien nog belangrijker – uw eigen privacy weer teruggeeft. Want als we even doordenken: een traditionele website of blog is bedoeld om content met de rest van de wereld te delen. Maar wat let u om uw eigen site alleen toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld familie en betrouwbare vrienden? Dat kan door beveiliging met een gebruikersnaam en wachtwoord of een toegangscode. Op die manier kunt u zorgeloos vakantiefoto’s delen zonder angst voor het lokale (of ver weg wonende) ‘vieze oude mannetje’ dat aan de haal gaat met strandkiekjes van uw kleine grut. De wereld is door internet een heel stuk kleiner geworden, maar dat betekent helaas dat de grootste internationale criminelen en viezerikken feitelijk zo ongeveer bij u in huis wonen. Beschermen van uw content achter een inlogsysteem is dus zo gek nog niet! Allemaal dingen die met een eigen site net zo geavanceerd zijn te maken als u wilt. Deel alleen met wie u wilt delen!

Blijf opletten

Gaat u een eigen site opzetten, zorg dan in ieder geval voor een duidelijke copyrightvermelding. Plaats bij voorkeur ook in elke geüploade door uzelf gemaakte foto of tekening een duidelijk zichtbare copyrightvermelding. Speciale tools kunnen automatisch zorgen voor een zichtbaar of onzichtbaar (digitaal) watermerk, het zorgt dat u bij misbruik van uw materiaal juridisch gezien heel sterk in uw schoenen staat! Bedenk verder ook dat alles wat u op uw site plaatst in principe door anderen te kopiëren en gebruiken is. Ondanks dat u meer plaatsingsvrijheden hebt dan bij bijvoorbeeld een blogprovider is het dus niet onverstandig voorzichtig te blijven. Uw gedachtengoed van vandaag is over tien jaar misschien lachwekkend achterhaald. Maar dankzij sites als http://archive.org/web/ of Google Cache blijft content – ook van uw eigen site – nog decennialang rondspoken. Blijf dus – ook en zelfs op uw eigen website – voorzichtig en zelfs conservatief met het delen van uw gedachtengoed. Ter bescherming van uzelf en de uwen. Last but not least: controleer waar uw hostingprovider is gevestigd. U moet namelijk veelal voldoen aan lokale wetgevingen en die zijn in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China héél anders dan in Nederland. Zelfs in Europa zijn er nog altijd verschillen en áls er iets misgaat wordt u ter verantwoording geroepen in het land waar uw site ‘fysiek’ is gehost. Al was het maar omdat u dáár met de gebruiksvoorwaarden akkoord bent gegaan. Kies bij voorkeur dus een hostingprovider in de buurt, dat maakt het digitale leven een stuk overzichtelijker.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten