'Eerder slachtoffer van cybercrime dan fysieke misdaad' 2016-12-19T14:51:05

Google Maps toont rolstoelvriendelijke plekken

Facebook maakt groepsvideochat mogelijk

'Eerder slachtoffer van cybercrime dan fysieke misdaad'

'Eerder slachtoffer van cybercrime dan fysieke misdaad'

De meerderheid van de Nederlanders (57 procent) verwacht eerder slachtoffer te worden van cybercrime, dan dat ze fysiek worden overvallen. Dat meldt IT-bedrijf BIT vandaag.

80 procent van de ondervraagden zegt in het onderzoek daarnaast wel te verwachten dat een gestolen portemonnee weer veilig opduikt, terwijl slechts 20 procent verwacht dat zijn verwijderde bestanden (bijvoorbeeld in het geval van ransomware) ooit nog terugkomen.

De zorgen zijn niet ongegrond. Zo meldde antivirusfirma Kaspersky eerder dit jaar dat verspreiders van ransomware Nederland in het vizier hebben. Enkel in Italië zouden er meer ransomware-aanvallen hebben plaatsgevonden, althans begin 2016.

Jonge mensen minder voorzichtig

Uit het onderzoek van BIT (.pdf) blijkt daarnaast opnieuw dat jonge mensen online minder voorzichtig zijn en daardoor sneller slachtoffer van malware kunnen worden. In de categorie 18 t/m 34 jaar wordt minder vaak gecontroleerd of downloads wel veilig zijn en deze mensen hebben minder vaak een virusscanner geïnstalleerd.

Ook openen ze vakers e-mails en bijlagen van onbekenden, gebruiken ze vaker dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten en wijzigen ze deze tevens minder vaak. Deze categorie Nederlanders heeft wel vaker een adblocker geïnstalleerd en mensen die ouder zijn dan 35 jaar, schrijven vaker hun wachtoorden op een briefje.

Phishing

83 procent van de ondervraagden zegt een phishing-mail direct te kunnen herkennen, en de meeste mensen gooien dergelijke mailtjes dan ook gelijk in de prullenbak. Toch lijken we onszelf hierin te overschatten, want eerder bleek al dat 70 procent van de Nederlanders wel eens in een phishing-mailtje is getrapt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord