Eerste indruk: LG G Watch, de eerste échte smartwatch met Android Wear 2014-08-28T10:25:27

Dit zijn de leukste en lelijkste beeldjes geprint met 3D printers

Computer Idee Nachtwacht – Sony Xperia ZL smartphone

Eerste indruk: LG G Watch, de eerste échte smartwatch met Android Wear

Onze eerste bevindingen van de 'wearable'

De G Watch van LG is de eerste officiële smartwatch waar het nieuwe besturingssysteem Android Wear op staat. Daarmee staat het apparaatje aan de wieg van een nieuwe ontwikkeling in computerland: de wearable, ofwel de draagbare gadget. Zullen de slimme horloges nu eindelijk van de grond komen? Wij schreven onze eerste bevindingen op.

We hebben de G Watch op dit moment nog niet genoeg kunnen gebruiken om er een definitief oordeel over te vellen, en het onderstaande is dan ook niet onze eindconclusie. We gaan er dit weekend nog actiever mee aan de gang, zodat jullie de volledige review kort na het weekend op de site kunnen vinden. Hou Computer Idee dus in de gaten!
 

Het uiterlijk

De G Watch is niet per sé mooi te noemen. Het is het vierkant horloge met een scherm van 250 x 250 pixels, en wordt geleverd met een wit of zwart rubberen bandje. Dat bandje ziet er op foto's lelijker uit dan het in het echt is, maar ook als je het ding werkelijk om je pols hebt is het nou niet bepaald een mooi model. Gelukkig kun je het bandje van de G Watch makkelijk vervangen door een standaard 22 mm-bandje, waardoor je het klokje toch nog een beetje kan personaliseren.

Het scherm van het horloge is in ieder geval bij normaal licht duidelijk te bekijken, en via de instellingen kun je de helderheid nog eens handmatig aanpassen. Het scherm reageert goed op je aanrakingen, en het OS scrollt soepel. Toch werkt het besturingssysteem niet meteen intuïtief, en je moet even zoeken voor je door hebt hoe de GUI werkt met alle 'cards' die Google in het toestel heeft verwerkt.

Het eerste waar we tegenaan liepen was dat we het horloge maar moeilijk konden opstarten. Er zit geen aan- of uit-knop op het apparaat. In plaats daarvan zet je het horloge aan door hem op de bijgeleverde speciale lader te leggen. Dat is een oplader die uniek is voor dit specifieke apparaat, en we voorzien daar al meteen problemen mee als je de oplader vergeet. Mocht je telefoon dan uitvallen, dan kun je die niet zomaar weer aan zetten. Dat betekent ook dat je de lader overal mee naartoe moet nemen, en nóg een oplader in je tas is wel veel van het goede.Het installeren van de software en het koppelen aan je smartphone werkt heel simpel. Je downloadt alleen de Android Wear-app, volgt de instructies in die app en je koppelt de smartwatch bijna volledig automatisch. Dat gezegd hebbende is de G Watch totaal nutteloos als losstaande gadget. Het horloge heeft constant (Bluetooth)verbinding nodig met je telefoon, en je kunt veel apps (nog) niet gebruiken vanaf het horloge zelf. Het apparaat heeft als voornaamste reden het geven van notificaties. Toch kun je het ook wel actief bedienen, maar vooralsnog alleen met beperkt apps.

De software

De smartwatch is met spraak te bedienen. Daarvoor hoef je alleen maar "Ok Google" tegen het horloge te zeggen, om vervolgens je commando uit te spreken. Je kunt op die manier niet alleen op Google zoeken naar een term, maar ook commando's geven om het horloge te bedienen. Zo kun je een korte email dicteren, een herinnering instellen of een agenda-afspraak maken. Voorlopig werken die alleen nog in het Engels, maar zelfs dat werkt wonderbaarlijk goed. Zelfs met steenkolenengels herkent de smartwatch meer dan 90% van onze commando's, en daardoor is het helemaal niet zo'n probleem dat Nederlands niet ondersteund wordt.

In het begin is het wel even zoeken naar de juiste commando's, omdat je niet direct weet welke app om welke spraakopdracht vraagt. Als je bijvoorbeeld vraagt "What time does the train to Amsterdam leave?", krijg je een gewone zoekopdracht te zien in plaats van een treinschema.

Notificaties

De andere belangrijke functie van de smartwatch is het ontvangen van notificaties. Dat werkt met Android Wear heel goed, want alle notificaties vanaf je smartphone krijg je automatisch binnen op het horloge. Ontwikkelaars hoeven daarom geen speciale app te maken om meldingen door te sturen. Je krijgt daarom direct al je notificaties binnen, zowel emails als Facebook-meldingen, maar ook WhatsApp of de melding dat er een nieuw level klaarstaat in Candy Crush.

Van de meeste apps krijg je alleen een melding, waar je op de smartwatch niets mee kunt. Als een ontwikkelaar zijn app er echter op aanpast, kan wel via het horloge worden gereageerd op notificaties. Dat gebeurt nu al met 'grote' apps zoals Twitter, waarvan je een melding kunt retweeten vanaf het horloge. Met andere apps zoals WhatsApp is reageren echter niet mogelijk - daarvoor zul je toch je telefoon moeten pakken. Of dat handig is, en of dat echt iets toevoegt, daar komen we later deze week nog op terug.

Google Now

Zodra je Google Now gaat gebruiken zie je wat de kracht van een smartwatch is. Googles persoonlijke assistent leert gaandeweg van je gedrag, waardoor Now leert om jou alleen de meest relevante informatie te geven. Zo krijg je een melding dat je trein vertraging heeft zodra je van je werk weggaat, zodat je een andere route kunt nemen. Als die informatie binnenkomt op je pols, voel je je erg geholpen. We zullen nog een tijdje langer moeten rondlopen met de G Watch om te kijken of Google Now echt iets toevoegt, maar Now op de smartwatch werkt in ieder geval erg veelbelovend.

Conclusie

Onze eerste indruk is dat de G Watch een geweldige toevoeging is aan je smartphone. Het apparaat zorgt dat zeker de helft van wat je met je smartphone doet (aanzetten, ontgrendelen, kijken naar notificaties) overbodig wordt of in ieder geval makkelijk is. Na één dag met de G Watch om je pols krijg je plotseling echt door hoe vaak je je smartphone wel niet uit je broekzak haalt en ontgrendelt, en dan is een smartwatch oneindig veel prettiger.

Bovendien lijken de mogelijkheden met het apparaat eindeloos, als je kijkt naar wat er nog voor het besturingssysteem kan worden gemaakt. Een apparaat als dit staat of valt met de apps die beschikbaar zijn, maar met een universeel ecosysteem als Android Wear, dat straks op alle smartwatches draait, zullen ontwikkelaars niet lang wachten voordat er tientallen, zo niet honderden apps beschikbaar zijn voor smartwatches. De toekomst belooft veel.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord