Europees Parlement eist netneutraliteit

© CIDimport

Europees Parlement eist netneutraliteit

Geplaatst: 11 december 2012 - 14:35

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:06

Redactie ID.nl

Het Europees Parlement heeft vandaag via stemrondes duidelijk te kennen gegeven dat netneutraliteit op Europees niveau geregeld moet worden. Het Europees Parlement roept Eurocommissaris Neelie Kroes op om snel voor wetgeving te zorgen die netneutraliteit waarborgt.

Onder netneutraliteit verstaat het Europees Parlement: "Aanbieders van internetdiensten mogen de mogelijkheid voor personen om een dienst te benutten teneinde inhoud, toepassingen of diensten van hun keuze – ongeacht bron of doel - te gebruiken, te verzenden, te ontvangen of aan te bieden, niet blokkeren, aan discriminatie onderwerpen, belemmeren of reduceren. Ook niet door middel van prijsstelling."

Telecomproviders mogen het dataverkeer dus niet discrimineren door bijvoorbeeld extra kosten te rekenen voor een dienst als Skype. De netneutraliteit maakt deel uit van de telecommunicatiewet en maakt het providers onmogelijk om diensten als bijvoorbeeld Skype te blokkeren of af te knijpen. Telecomproviders wilde een heffing op diensten als Whatsapp en Skype omdat ze inkomsten misten doordat minder mensen sms-jes verstuurden.

Netneutraliteit is lange strijd

Netneutraliteit is al jaren een onderwerp van discussie. In onderstaand filmpje uit 2006 wordt het gevaaar van het verdwijnen van netneutraliteit uitgelegd visueel uitgelegd:

Nederlandse netneutraliteitwet niet afdoende

Het afknijpen en blokkeren van internetdiensten gebeurt volgens Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks nog te vaak en ze wil dan ook dat Neelie Kroes eindelijk eens met een wetsvoorstel moet komen dat de netneutraliteit waarborgt.In Nederland is er al wetgeving op dit punt, Nederland was zelfs het eerste Europese land dat met wetgeving op dit punt kwam en is zelfs het tweede land ter wereld (na Chili). Maar dat is volgens Sargentini niet voldoende omdat de Nederlandse wet mogelijk het onderspit kan delven wanneer er Europees geen netneutraliteit wordt gewaarborgd. 

Europees Parlement eist actie van Europese Commissie

De Europese Commissie stelt bij monde van Eurocommissaris Kroes dat de markt beter vrij kan worden gehouden en is tegen netneutraliteit. Telecomwaakhonden meer macht geven zou voldoende moeten zijn om misstanden te voorkomen volgens de EC maar het EP is het daar niet mee eens en eist nu dus regelgeving. 

[Via: PCM]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten