Europese toezichthouder geeft Google privacy-advies

© CIDimport

Europese toezichthouder geeft Google privacy-advies

Geplaatst: 26 september 2014 - 10:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:35

Redactie ID.nl

Europese privacytoezichthouders hebben Google advies gegeven over het beter inzichtelijk maken van diens privacyregelingen voor internetters. Google hoeft hier wettelijk niet in mee te gaan, maar geeft wel aan 'de feedack ter harte te nemen'.

Volgens de artikel 29 werkgroep zou Google een systeem moeten implementeren waarbij op iedere Google-landingspagina het privacybeleid te vinden is. In één klik toegankelijk, en zonder dat je er eerst voor naar beneden moet scrollen. Van gebruikers kan namelijk niet verwacht worden dat ze hiervoor (geüpdatete) gebruiksvoorwaarden moeten lezen en bijhouden. Het betreft hierbij niet alleen de zoekmachine, maar alle diensten van Google.

In het beleid moet je direct kunnen zien welke data er van je wordt verzameld, door wie en waarom. YouTube wordt specifiek aangehaald, waarbij nu nog te onduidelijk is dat Google het achterliggende bedrijf is dat de data int. Wanneer er wordt gesproken over 'het delen van data met partners' moet ook duidelijk zijn wie die partners dan zijn.

Dashboard

De regels zouden niet alleen voor geregistreerde Google-gebruikers gelden, maar ook voor 'anonieme' gebruikers - die voor Google Analytics helemaal niet zo anoniem zijn. Ook zij moeten op de hoogte worden gehouden en daarbij expliciet toestemming aan Google geven de data te verzamelen. Google zou er een speciale tool of een dashboard voor kunnen bouwen, stelt de werkgroep.

Ook doet de zoekdienst er verstandig aan niet te spreken in vage bewoordingen als 'Google kan' of 'Google zou wel eens...' Klare taal is gewenst: 'als je deze dienst gebruikt, dan doet Google het volgende.' Het beleid zou moeten gelden voor alle verschillende apparaten waarop iets van Google geïnstalleerd kan staan, zoals pc's, smartphones en tablets. 

In een reactie laat Google weten graag de discussie aan te gaan rond diens privacybeleid en daarvoor graag samenwerkt met databeschermingsautoriteiten 'door heel Europa'. Maar of het bedrijf werkelijk de suggesties van de werkgroep doorzet in de praktijk, is niet duidelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten