Extensies Avast en AVG bespieden gebruikers 2019-12-06T10:03:39

Microsofts blinden-app Seeing AI nu ook in het Nederlands

Review: Tile Sticker

Extensies Avast en AVG bespieden gebruikers

Extensies Avast en AVG bespieden gebruikers

De browser-extensies van antivirus-programma's Avast en AVG blijken veel meer gegevens van gebruikers te verzamelen dan noodzakelijk is. Ze worden dan ook niet meer aangeboden op de add-on-site voor Firefox. Mozilla heeft ze daarvan verwijderd.

Beveiligingsdeskundige Wladimir Palant bracht de spionage-praktijken aan het licht. Het gaat om de 'online security'- en de 'safeprice'-extensies van zowel Avast en AVG. Goed om te weten hierbij is dat AVG onderdeel is van Avast. De extensies verschillen van naam en horen bij verschillende programma's. Maar de data die wordt verzameld, komt uiteindelijk bij dezelfde partij uit. 

De vier extenties houden onder andere bij welke websites worden bezocht, hoe je op een bepaalde pagina terecht bent gekomen, hoe vaak je daar naartoe gaat, gekoppeld aan een uniek gebruiksprofiel met informatie over de browser die je gebruikt, uit welk land je komt en welk besturingssysteem je hebt. Volgens Palant brengt Avast op deze manier zo goed als je hele browsegedrag in kaart.

Standaard mee geïnstalleerd

Mozilla heeft inmiddels actie ondernomen, de extensies zijn niet meer voor Firefox te downloaden. Je vindt ze nog wel in de web store van Chrome. Vermoedelijk komen de meeste mensen op een andere manier met deze add-ons in aanraking. Ze worden namelijk standaard meegeïnstalleerd bij de installatie van de antivirus-software van Avast en AVG.

Installeer je tegenwoordig de programma's van Avast en AVG, dan wordt er zelfs een hele nieuwe browser bij mee geïnstalleerd. Die vervangt ook meteen je eigen browser als standaard. Je kunt je afvragen of je hier wel op zit te wachten, aangezien Windows 10 van zichzelf al uitstekende bescherming tegen malware biedt. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord