Facebook en YouTube brengen aanpak terrorisme in kaart 2017-06-19T10:06:49

Filmstudio's slaan handen ineen tegen internetpiraten

Zweden opent museum voor geflopte gadgets

Facebook en YouTube brengen aanpak terrorisme in kaart

Facebook en YouTube brengen aanpak terrorisme in kaart

Facebook en YouTube maken inzichtelijk welke maatregelen de diensten zoal nemen om terroristen van de platformen te weren. Menselijk ingrijpen, maar ook kunstmatige intelligentie helpen daarbij.

Update 19-06-2017: Google neemt strengere maatregelen tegen propaganda-video's op YouTube. Door machine learning worden dergelijke filmpjes ontdekt, daarna beslissen werknemers van Google of ze verwijderd moeten worden. Het team dat hiervoor verantwoordellijk is, is groter gemaakt.

Onder verdachte filmpjes kunnen geen reacties worden geplaatst en ze kunnen ook niet geliked worden. Op die manier zijn ze moeilijker vindbaar. Verder is het de bedoeling dat de kijkers die er toch op stuiten, worden doorverwezen naar websites die ze op andere gedachten brengt. Tot slot kunnen uploaders geen advertentie-inkomsten uit de video's halen, maar die maatregel bestond al.

Origineel 16-06-2017: Volgens Facebook moeten sociale media verantwoordelijkheid nemen om terreur-berichten zoveel mogelijk te verwijderen, zodat het zich via deze weg niet kan verspreiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om propaganda-video's, waarin opgeroepen wordt om aanslagen te plegen. Wanneer er sprake is van een accute dreiging, dan stelt Facebook de lokale autoriteiten gelijk op de hoogte.

Herkennen

Facebook zet o.a. kunstmatige intelligentie in om terroristische berichten op te sporen. Deze kan foto's en video's als zodanig herkennen, bijvoorbeeld wanneer ze in het verleden om die reden al eens verwijderd zijn. Niet alleen de beelden, maar ook spraak wordt geanalyseerd. Tevens worden Facebook-groepen verwijderd wanneer ze door terreurbewegingen worden opgezet.

Onderscheid

Binnen Facebook is een team van 150 man opgezet dat zich ook puur en alleen op dit onderwerp focust. Die menselijke inbreng blijft belangrijk, omdat computers niet altijd het juiste onderscheid kunnen maken. Zo hoeft een foto van een islamitische vlag niet direct reden tot paniek te zijn, bijvoorbeeld wanneer deze simpelweg bij een nieuwsbericht wordt gebruikt.

De maatregelen beperken zich overigens niet alleen tot Facebook, maar ook de andere diensten van het bedrijf. WhatsApp en Instagram worden daarbij explicitiet genoemd. Volgens het sociale netwerk is het belangrijk dat data uitgewisseld wordt


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord