Facebook en Google beginnen met verkorte url's

© CIDimport

Facebook en Google beginnen met verkorte url's

Geplaatst: 15 december 2009 - 05:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:24

Redactie ID.nl

Sites als Bit.ly en TinyUrl, waar je een lange url kunt laten inkorten zodat je bijvoorbeeld meer ruimte hebt in een Tweetbericht, bestaan al een tijdje - tot veler tevredenheid. Maar nu gaan twee reuzen op de internetmarkt zich óók in de verkorte url's storten: zowel Google als Facebook hebben dat gisteren bekendgemaakt.

Sites als Bit.ly en TinyUrl, waar je een lange url kunt laten inkorten zodat je bijvoorbeeld meer ruimte hebt in een Tweetbericht, bestaan al een tijdje - tot veler tevredenheid. Maar nu gaan twee reuzen op de internetmarkt zich óók in de verkorte url's storten: zowel Google als Facebook hebben dat gisteren bekendgemaakt. Bit.ly laat het er echter niet bij zitten...

Bij Facebook gaat het om het afkosten van links in de mobiele versie van de site, waarbij Fb.me gebruikt wordt; bij Google zijn de verkorte url's te herkennen aan goo.gl. Op dit moment is de afkortdienst van Google alleen beschikbaar binnen de toolbar en binnen Feedburner, dus nog niet als stand-alone dienst.

Bit.ly heeft inmiddels aangekondigd met een betaalde Pro-dienst te komen. Daarbij kunnen bedrijven op maat gesneden verkorte url's krijgen. Voor een krant als de New York Times is dat bijvoorbeeld nyti.ms. Omdat bij gewone verkorte url's niet te zien is wat voor bericht er precies achter zit (probeert u http://bit.ly/fm3Dd maar eens), worden deze verkorte url's steeds vaker gebruikt door spammers en malware-verspreiders. De verkorte url's die Bit.ly nu als maatwerk aanbiedt, moeten ervoor zorgen dat het publiek weet dat het om betrouwbare url's gaat.

AOL, Bing, MSN, the New York Times, TechCrunch en de Wall Street Journal hebben zich inmiddels al voor de nieuwe dienst van Bit.ly aangemeld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten