Facebook en Google treden op tegen nepnieuws 2016-11-16T14:35:33

AI van Google herkent je tekeningen in Quick, Draw!

Allo introduceert slimme smileys

Facebook en Google treden op tegen nepnieuws

Facebook en Google treden op tegen nepnieuws

Google en Facebook ondernemen beide stappen om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Dergelijke satire zou mede hebben bijgedragen aan de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezing.

Beide techbedrijven willen satirische websites raken waar dit het meeste pijn doet: in de portemonnee. Zo gaat Google deze sites verbieden om geld te verdienen via Google's advertentienetwerk AdSense. Facebook kiest voor dezelfde aanpak met zijn eigen advertentiebeleid, schrijft persbureau Reuters.

De ontwikkelingen betekenen niet dat nepnieuws automatisch minder gaat opduiken op sociale media. Maar het zou wel kunnen betekenen dat de mensen die de berichten verzinnen, minder reden hebben om daar tijd en moeite in te steken.

Lees ook: Hoe ga je om met breaking news op social media?

'Kleine rol'

Facebook-baas Mark Zuckerberg zei eerder dat nepberichten nauwelijks een rol speelden bij de verkiezing van Donald Trump, maar intern zou er wel verder onderzoek naar worden gedaan. Veel mensen halen hun nieuws tegenwoordig nu eenmaal van Facebook, waar niet altijd duidelijk is of je te maken hebt met de waarheid.

Ondertussen hebben Nederlandse studenten een plugin ontwikkeld voor Chrome, die daadwerkelijk nepnieuws kan filteren. Lees daar meer over bij onze collega's van Computer Totaal.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord