Facebook gaat toegang blokkeren voor spionagesoftware

© CIDimport

Facebook gaat toegang blokkeren voor spionagesoftware

Geplaatst: 14 maart 2017 - 12:43

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:55

Redactie ID.nl

Facebook gaat de toegang blokkeren voor ontwikkelaars van spionagetools. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Met de tools kunnen profielen van Facebook, Twitter en Instagram worden verzameld, om zo een dataprofiel op te bouwen van burgerrechtenactivisten in de Verenigde Staten.

De tool Geofeedia werd gebruikt door diverse instanties om profielen op te bouwen van gebruikers van Instagram, Twitter en Facebook. Deze diensten geven softwareontwikkelaars toegang tot hun API (application programmable interface), zodat er data van deze sociale netwerken kunnen worden aangeroepen. Met de juiste tools en combinatie van gegevens kan zo een heel profiel van een gebruikers van een van deze sociale netwerken worden opgebouwd.

ACLU

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU ( American Civil Liberties Union) liet eerder al weten dat de politie in de Verenigde Staten gebruik maakt van de tool Geofeedia om zo profielen te kunnen opbouwen van personen. Zo'n 20 politiediensten uit verschillende staten maakten volgens ACLU al gebruik van de tool, onder meer om burgerrechtenactivisten op te sporen. De ACLU vindt dat met de tool Geofeedia, activisten die opkomen voor burgerrechten worden aangemerkt en behandeld als criminelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten