FACEBOOK KOOPT WHATSAPP VOOR 16 MILJARD DOLLAR

© CIDimport

FACEBOOK KOOPT WHATSAPP VOOR 16 MILJARD DOLLAR

Geplaatst: 19 februari 2014 - 22:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:11

Redactie ID.nl

Facebook koopt WhatsApp voor 16 miljard dollar, omgerekend 11,7 miljard euro. Dat maken de twee populaire diensten zelf bekend. Voor de 450 miljoen actieve gebruikers van de chat-app gaat er niks veranderen, de dienst blijft voorlopig zelfstandig opereren.

Net als het vorig jaar overgekochte Instagram wordt WhatsApp niet geintergreerd in de service van Facebook. De chat-app blijft zelfstandig opereren vanuit het eigen hoofdkantoor in Mountain View. CEO Jan Koum komt wel in de Raad van Bestuur van Facebook te zitten.

Verdienmodel?

Het lijkt sterk dat Facebook het betaalde bedrag ooit terug gaat verdienen, maar de aankoop geeft wel aan dat het sociale netwerk bereid is grote sommen geld uit te geven aan apps die veel gebruikers hebben, ook al zit daar geen direct verdienmodel aan. Op het moment is het moeilijk te zeggen hoe WhatsApp rondkomt, want veel gebruikers hebben nooit betaald voor de dienst, of betaalden slechts eenmalig 90 cent.

Toch kan de deal voor Facebook erg goed uitvallen, omdat het op deze manier veel nieuwe gebruikers tot zich neemt in de instant messaging. Facebook probeert zelf al jaren in die markt te komen met Facebook Messenger, maar dat heeft nooit de populairiteit van WhatsApp kunnen evenaren.

Potentiële miljarden

WhatsApp heeft gebruikers altijd verzekerd dat er geen reclame in de app te zien is, maar ook dat gegevens niet doorverkocht worden aan derde partijen. Of dat met de overname door Facebook wel gaat gebeuren, is niet bekend, maar Facebook zou daar wel een potentiële goudmijn mee binnenhalen. De verstuurde en informatie en de telefoonnummers van 450 miljoen gebruikers kunnen in de handen van de advertentiegigant miljarden waard zijn. Zolang WhatsApp echter nog onafhankelijk blijft opereren zal dat waarschijnlijk echter niet gebeuren.

Gigantisch bedrag

12 miljard dollar van de totale 16 miljard worden uitbetaald in aandelen van Facebook, de overige 4 miljard worden in cash uitbetaald. Daarnaast krijgen de medewerkers van WhatsApp (tussen de 30 en de 40 man) de komende jaren voor 3 miljard euro aan aandelen over de komende jaren verdeeld. Het bedrag is een record - nog nooit werd zo veel geld neergelegd voor een dergelijke overname.

WhatsApp heeft momenteel 450 miljoen gebruikers, waarvan 70% dagelijks actief is. Volgens het bedrijf komen daar dagelijks meer dan een miljoen gebruikers bij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten