Facebook krijgt privacywaakhond op de nek

© CIDimport

Facebook krijgt privacywaakhond op de nek

Geplaatst: 10 juli 2012 - 05:41

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:22

Redactie ID.nl

De Irish Data Protection Authority wil opheldering over het beleid van Facebook waarbij de gebruikers met een korte achternaam zich moeten legitimeren. Reden is de strijd van Facebook tegen nep-profielen en korte achternamen worden als ‘verdacht’ aangemerkt en mogelijke geblokkeerd.

Het Europese hoofdkwartier van Facebook is gevestigd in Dublin. Gisteren werd bekend dat Facebook bezig is met een campagne om nepnamen te verwijderen. Hierdoor zouden gebruikers met korte achternamen gevraagd kunnen worden zich te legitimeren via het versturen van een kopie van het paspoort. De Irish Data Protection Authority zet zijn vraagtekens bij de actie van Facebook en vraagt zich af of het opvragen van een paspoort wel rechtmatig is. Volgens de toezichthouder is het slechts in enkele gevallen toegestaan om een paspoortkopie te vragen, bijvoorbeeld als misbruik van een naam wordt gemaakt.
 

Opheldering paspoortbeleid Facebook

Ook wil de toezichthouder duidelijkheid of de verkregen paspoortkopieën binnen enkele dagen vernietigd wordt. De Irish Data Protection Authority heeft de komende vier dagen een gesprek met Facebook over andere zaken betreffende de privacy. De autoriteit heeft tegenover Metro laten weten ook om opheldering te vragen betreffende het paspoortbeleid.


CBP waarschuwt voor verstrekken paspoortkopie

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) adviseert nooit een kopie van een identiteitsbewijs af te staan aan bedrijven. “Het afgeven van een kopie is op een enkele uitzondering na niet toegestaan.” Mochten gebruikers er toch voor kiezen om een kopie op te sturen dan wordt aangeraden zo veel mogelijk informatie onleesbaar te maken zoals het paspoortnummer, afgiftedatum, pasfoto en sofinummer.

[Via: Metronieuws]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten