Facebook laat adverteerders bepaalde bevolkingsgroepen uitsluiten

© CIDimport

Facebook laat adverteerders bepaalde bevolkingsgroepen uitsluiten

Geplaatst: 1 november 2016 - 11:41

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:47

Redactie ID.nl

Het is op Facebook mogelijk om advertenties niet te tonen aan mensen van een bepaalde huidskleur of etniciteit. Die uitsluiting leidt tot veel ophef.

Dat ontdekten meerdere adverteerders eerder deze week. Onder andere ProPublica publiceerde over de nieuwe mogelijkheden.
 

Uitsluiten

Het gaat om een nieuwe mogelijk in het advertentiesysteem van Facebook, waarmee bedrijven of media berichten kunnen tonen aan bepaalde groepen. Door de berg data die Facebook verzamelt, kan het sociale netwerk makkelijk onderscheid maken in grote demografische groepen of in mensen met een bepaalde interesse. Zo was het altijd mogelijk om te adverteren bij mensen van een bepaalde leeftijd, of alleen voor mensen die onlangs een auto hebben gekocht.
 

Filteren op etniciteit

Facebook heeft daar nu de mogelijkheid aan toegevoegd om te filteren op etniciteit. Zo kun je zorgen dat advertenties 'niet getoond worden aan African Americans of Hispanic Americans'.

Facebook laat adverteerders bepaalde bevolkingsgroepen uitsluiten-15984900

© CIDimport



Nederlandse bedrijven kunnen ook filteren op etniciteit, maar dat filter werkt dan alleen voor Amerikaanse volgers.
 

Controversieel

De mogelijkheid is controversieel, en volgens sommige mensenrechtenadvocaten zelfs illegaal. Als je bijvoorbeeld een advertentie wil plaatsen om een huis te verkopen, maar dat niet wil tonen mensen met een donkere huidskleur, dan kan dat in strijd zijn met grondrechten in landen als Amerika.

Facebook zegt zelf dat het niet kan controleren wat er in advertenties komt en of huizenverzoeken in zo'n geval aan discriminatie doen. Bovendien wijst Facebook op het feit dat advertenties op deze manier relevanter worden voor zowel adverteerders als bezoekers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten