Facebook laat adverteerders bepaalde bevolkingsgroepen uitsluiten 2016-11-01T13:42:49

Communiceren via meerdere chat-apps met Franz (2)

Games verzinnen op jonge leeftijd met Bloxels

Facebook laat adverteerders bepaalde bevolkingsgroepen uitsluiten

'Toon advertenties niet aan zwarte mensen'

Facebook laat adverteerders bepaalde bevolkingsgroepen uitsluiten

Het is op Facebook mogelijk om advertenties niet te tonen aan mensen van een bepaalde huidskleur of etniciteit. Die uitsluiting leidt tot veel ophef.

Dat ontdekten meerdere adverteerders eerder deze week. Onder andere ProPublica publiceerde over de nieuwe mogelijkheden.
 

Uitsluiten

Het gaat om een nieuwe mogelijk in het advertentiesysteem van Facebook, waarmee bedrijven of media berichten kunnen tonen aan bepaalde groepen. Door de berg data die Facebook verzamelt, kan het sociale netwerk makkelijk onderscheid maken in grote demografische groepen of in mensen met een bepaalde interesse. Zo was het altijd mogelijk om te adverteren bij mensen van een bepaalde leeftijd, of alleen voor mensen die onlangs een auto hebben gekocht.
 

Filteren op etniciteit

Facebook heeft daar nu de mogelijkheid aan toegevoegd om te filteren op etniciteit. Zo kun je zorgen dat advertenties 'niet getoond worden aan African Americans of Hispanic Americans'.Nederlandse bedrijven kunnen ook filteren op etniciteit, maar dat filter werkt dan alleen voor Amerikaanse volgers.
 

Controversieel

De mogelijkheid is controversieel, en volgens sommige mensenrechtenadvocaten zelfs illegaal. Als je bijvoorbeeld een advertentie wil plaatsen om een huis te verkopen, maar dat niet wil tonen mensen met een donkere huidskleur, dan kan dat in strijd zijn met grondrechten in landen als Amerika.

Facebook zegt zelf dat het niet kan controleren wat er in advertenties komt en of huizenverzoeken in zo'n geval aan discriminatie doen. Bovendien wijst Facebook op het feit dat advertenties op deze manier relevanter worden voor zowel adverteerders als bezoekers.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord