Facebook laat eicellen van vrouwelijke werknemers invriezen

© CIDimport

Facebook laat eicellen van vrouwelijke werknemers invriezen

Geplaatst: 15 oktober 2014 - 05:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:26

Redactie ID.nl

Kijk, dat is pas een secundaire arbeidsvoorwaarde: bij Facebook en Apple kunnen vrouwelijke werknemers gratis hun eicellen laten invriezen, zodat ze zich naast een gezinsleven ook volop kunnen storten op hun carrière.

De grote tech-bedrijven willen met die actie stimuleren dat er meer vrouwen in de industrie komen. Net als in veel andere werkvelden loopt de emancipatie vaak achter omdat vrouwen nog vaak een gezin boven een carrière verkiezen.

Duur

Het is mogelijk om een eicel in te vriezen, maar dat is een duur grapje. Het de procedure kost zeker 10,000 dollar, plus nog eens 500 dollar per jaar om de eitjes ingevroren te houden. Facebook en Apple gaan die kosten voor werknemers nu vergoeden. Facebook is daar inmiddels al mee begonnen, Apple start in januari. Voorlopig kunnen alleen Amerikaanse werknemers gebruik maken van het plan.

Vruchtbaarheid

Het invriezen van eicellen is een relatief nieuwe techniek, waarbij vrouwen in hun meest vruchtbare jaren (tussen hun 20e en 35e) hun eicellen laten invriezen zodat zij op latere leeftijd alsnog kinderen kunnen krijgen.

Lof en kritiek

Het plan krijgt van Amerikaanse burgerrechtenactivisten zowel lof als kritiek. Aan de ene kant vinden vooral vrouwengroeperingen het goed dat er actief wordt meegedacht om meer vrouwen carrière te laten maken, maar de ethische kant van het verhaal roept wel vraagtekens op. Want hoe afhankelijk wil je met je persoonlijke kinderwens zijn van een bedrijf als Facebook? Wat denken jullie? Zou je gebruik maken van dit aanbod?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten