Facebook-medewerkers weten je wachtwoord 2019-03-25T11:19:00

SignRequest for Gmail

Windows 10: Scanner

Facebook-medewerkers weten je wachtwoord

Facebook-medewerkers weten je wachtwoord

Vertrouw jij Facebook-medewerkers jouw onbeschermde wachtwoord toe, ook als het sociale medium benadrukt dat die kennis niet misbruikt is? Zo nee, dan is het tijd om je wachtwoord te veranderen. Door een bug waren jarenlang de wachtwoorden van honderden miljoenen Facebook-gebruikers intern bij het bedrijf inzichtelijk.

Eigenlijk horen wachtwoorden versleuteld op Facebooks systemen bewaard te worden. Zelfs in het geval dat deze informatie dan naar buiten komt, kan niemand dat klip-en-klaar overnemen om op je accounts mee in te breken. Je daadwerkelijke wachtwoord is als het ware onzichtbaar.

Maar Facebook zag een foutje over het hoofd, waardoor de wachtwoorden onbeveiligd werden bewaard. Ofwel in 'plaintext', wat wil zeggen dat het zo eenvoudig is als het openen van een kladblok-bestandje om zo alle wachtwoorden daarin op een presenteerblaadje te krijgen.

Honderden miljoenen

En het zijn er nogal wat, naar schatting 200 tot 600 miljoen stuks. Daar vallen ook Instagram-wachtwoorden onder. Het probleem zou ook al een hele poos spelen, reeds sinds 2012. In theorie hadden meer dan 20.000 Facebook-werknemers toegang tot die informatie. Minstens 2.000 daarvan hebben er ook daadwerkelijk door gegrasduind, om onbekende redenen. 

Volgens Facebook heeft de informatie het gebouw nooit verlaten en daarom verplicht het gebruikers ook niet om hun wachtwoord te wijzigen. Tja, we raden aan dit toch even te doen. Je doet dit door deze link te volgen en te klikken op Wachtwoord wijzigen. Gebruikte je hetzelfde wachtwoord ook voor andere diensten? Verander je inloggegevens daar dan ook.

Je Facebook-account verwijderen is uiteraard ook nog altijd een optie...


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord