Facebook moet in Duitsland direct stoppen met het delen van Whatsapp-data 2016-09-27T15:49:26

Een groepsgesprek in WhatsApp delen via een openbare link

Review: Samsung Gear Fit 2

Facebook moet in Duitsland direct stoppen met het delen van Whatsapp-data

Oordeel van de Duitse privacywaakhond

Facebook moet in Duitsland direct stoppen met het delen van Whatsapp-data

Facebook deelt in Duitsland illegaal de data van 35 miljoen Whatsappgebruikers, zo bepaalt de Duitse privacywaakhond. Het oordeel: Facebook moet daar direct mee stoppen.

De Duitse wet verbiedt bedrijven om gebruikersdata te delen zonder expliciete toestemming van de gebruiker. Toen Facebook twee jaar geleden Whatsapp kocht, zei het nadrukkelijk geen data te (gaan) delen. Recent pastte het bedrijf zijn voorwaarden aan en mag het de data van Whatsapp gebruiken voor reclamedoeleinden. Whatsappgebruikers die hun data niet willen delen, kregen dertig dagen de tijd om dat kenbaar te maken. En daar is de Duitse privacywaakhond niet over te spreken: de gebruiker zou niet expliciet om zijn toestemming worden gevraagd. 

Facebook houdt vast aan Europese privacywetgeving

In het oordeel staat dan ook dat Facebook de Duitse wet overtreedt, en direct moet stoppen met het delen van Whatsapp-data van de 35 miljoen Duitse Whatsappgebruikers. Het bedrijf moet hier gehoor aan geven, zo heeft het Europees Hof van Justitie deze zomer besloten. Of Facebook ook echt stopt met het delen van de data, kan een woordvoerder vandaag niet zeggen. Het bedrijf geeft tegenover RTL Z aan zich aan de Europese privacywetgeving te houden en in gesprek te zijn met de Duitse privacywaakhond.

Ook andere privacywaakhonden, onder meer uit Engeland, onderzoeken Facebook's activiteiten omtrent het delen van Whatsapp-data. De Nederlandse waakhond (Autoriteit Persoonsgegevens), wacht het Britse onderzoek af voor het met een inhoudelijke reactie komt. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord