Facebook-virus niet van echt te onderscheiden

© CIDimport

Facebook-virus niet van echt te onderscheiden

Geplaatst: 5 november 2014 - 12:27

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:13

Redactie ID.nl

Veel Facebook-gebruikers lopen virussen op omdat oplichters berichten rondsturen die voor de leek niet van echt te onderscheiden zijn. Zo trapt men massaal in het zogenaamd installeren van een dislike-knop of nieuwe kleurtjes voor hun profiel.

Dat blijkt uit onderzoek Bitdefender (PDF), dat in de afgelopen twee jaar 850.000 verschillende 'scams' voorbij zag komen. Deze worden rondgestuurd door 5 tot 15 miljoen nepaccounts. Het beveiliginsbedrijf zet de meestvoorkomende valstrikken op een rij.

Meegluren

De grootste boosdoener blijkt een nepbericht dat je wil laten zien wie er je profiel heeft bekeken. Daarmee zou je bijvoorbeeld kunnen inzien of je nog door een ex-vriend(in) wordt begluurd. Je volgt de instructies op om die functie aan te zetten, maar infecteert daarmee enkel jezelf met malware. 50 procent van alle Facebookvirussen wordt op deze manier verspreid. 

Volgens Bitdefender trappen mensen daar niet alleen in omdat de oplichters inspelen op hun emotie, maar ook omdat Facebook-gebruikers niet voldoende op de hoogte zijn van daadwerkelijke nieuwe functies. Dus als een nepbericht hen een dislike-knop laat installeren, dan wordt dat vaak in blind vertrouwen gedaan.

Sex tape

Minder aanwezig maar nog steeds voorkomend zijn nepwedstrijden, waarbij je bijvoorbeeld kaartjes kan winnen voor Disneyland.

Links naar 'onthullingen' van celebrities (als een sex tape) zijn daarnaast op hun retour, met name omdat mensen er telkens minder op klikken. Daar heeft men zich in het verleden al genoeg aan gebrand. 

Geweld

Slechts in één procent van de gevallen lopen mensen een virus op door te klikken op gewelddadige video's, bijvoorbeeld van onthoofdingen of gemartelde dieren. 

Hier wordt blijkbaar niet zo vaak op geklikt, maar toch noteert Bitdefender een opmerkelijke trend: vooral kinderen en tieners worden telkens nieuwsgieriger naar en gevoellozer voor dergelijk materiaal. Die doelgroep loopt dan ook het grootste risico geïnfecteerd te worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten