Fijne Moederdag 2015 gewenst door Google

© CIDimport

Fijne Moederdag 2015 gewenst door Google

Geplaatst: 9 mei 2015 - 20:15

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:35

Redactie ID.nl

Moederdag, wie denkt er niet met warme herinneringen aan terug of beleeft ze nu weer zelf als moeder? Cadeautjes maken op school, ontbijtje op bed: het blijft een alleraardigste traditie die wereldwijd gevierd wordt!

Er zullen maar weinig mensen zijn die het weten, maar eigenlijk stamt moederdag uit het oude Griekenland alwaar toen de klassieke moedercultus heerste. Later drukte ook de katholieke kerk haar stempel op dit fenomeen met natuurlijk de aloude Mariaverering. En uiteindelijk is zij onder de streep natuurlijk bovenal ook weer een gewone moeder geweest voor haar kind. Verder geldt dat moederdag in veel landen - waaronder Nederland - weliswaar op de tweede zondag in mei wordt gevierd, maar dat dat láng niet overal het geval is. Populair zijn bijvoorbeeld ook 8 en 21 maart. Noorwegen (tweede zondag in februari) kiest samen met Rusland (laatste zondag in november), Panama (8 december) en Indonesië (22 december) voor de wintermaanden. Maar het is daar natuurlijk niet in alle genoemde landen koud op dat moment.

Moderne moederdag

In Nederland is moederdag traditioneel een verwendag. U kent het wel: ontbijtje op bed, de huishoudelijke klussen worden (meer dan anders) liefdevol uitgevoerd door kinderen en wederhelft en moeder wordt verblijd met op school ambachtelijk vervaardigde cadeautjes. Door manlief en oudere kinderen worden vaak duurdere presentjes aangeboden. En waren dat vroeger vooral 'nuttige' of huishoud-gerelateerde cadeau's, tegenwoordig is luxe de norm. Ook moderne zaken als tablets, smart-tv's en smartphones zijn prima inzetbaar als cadeau. Is er bij u thuis iets 'digitaals' vergeven of ontvangen?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten